Prema Odluci Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH-vrijeme je za zimsku opremu na našim automobilima. Ova odredba stupa na snagu sutra, 15. studenoga 2020. od kada je zimska oprema obavezna na svim vozilima  sve do 15. travnja naredne godine.

Možda će ove odredbe biti pomalo smiješne vozačima u Istri, Dalmaciji ili na otocima, ali Lika je u ovome mjescu već osjetila mrazeve i „bauljanje auta po zamrznutim podlogama“. Ono što znaju svi iskusni vozači jest to da ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse. Najbitnija jest činjenica kako se s njome produljuje zaustavni put vozila, što može biti pogibeljno. Kod temperature zraka od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Dakle, na nižim temperaturama put kočenja ljetnih guma je još duži.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Dakle, umjesto rezimea: zbog vlastite sigurnosti u prometu i sigigurnosti drugih ne riskirajte! Ne krećite na put nepripremljeni. Osim toga sjetite se imate li viška novca za plaćanje prometnih kazni?!?

L. O.