Od Udbine do Tržića Tounjskog 2012.

0

I Ogulinski kraj aktivno se uključio u proslavu Dana hrvatskih mučenika i Dana spomena na žrtve totalitarnih režima. Pripreme su započele proljetos sudjelovanjem osmorice žitelja OG-kraja na znanstvenom skupu o komunističkim žrtvama u prostorima HBK u Zagrebu, a nastavljene susretima i razgovorima u lipnju i srpnju. Dosada je s desetak stratišta iz Og-kraja prineseno spomen-kamenje za Zid memorije kraj udbinske Crkve hrvatskih mučenika ponajprije zauzimanjem svećenika sa svojim vjernim pukom organiziranim u laičke i civilne udruge pojedinih župa Og-dekanata. Na ovogodišnjoj proslavi na Udbini, u subotu 25. kolovoza, mons. dr. Mile Bogović u pozdravnom govoru između ostalog naglašava:

 

“Prošle godine pri biskupskim konferencijama Hrvatske te Bosne i Hercegovine osnovana je zajednička Komisija (povjerenstvo) za hrvatske mučenike (martirologij). To je zapravo novi korak u započetom projektu. Na znanstvenom skupu koji je Komisija priredila u travnju jasno se vidjelo kako istinske pobjednike i na našem prostoru možemo naći među mrtvima na bojnom polju, među osuđenima od svjetovnih sudova i među bačenima u jamu, kada nam je križ Kristov stvarna vrjednota. Zato pozdravljam i članove Komisije obiju biskupskih konferencija za hrvatski martirologij. Jedna i druga konferencija pozivaju sve župnike i župna pastoralna vijeća da se aktivno uključe u traženje tragova mučeništva na našim prostorima, napose iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća. Državne institucije, nažalost, ne pokazuju naročitu želju da obave posao koji se od njih očekuje.”

Potaknuti dosadašnjim neumornim nastojanjem oca Biskupa u zalaganju za ispravno vrednovanje žrtve i njezinog prava na vlastiti grob, te pozivom Komisije za hrvatski martirologij župnicima i župnim pastoralnim vijećima da se aktivno uključe u traženje tragova mučeništva na našim prostorima, više župa Ogulinskog dekanata povezalo se u zajedničkom programu pod nazivom “Od Udbine do Tržića Tounjskog”. Od proslave Dana hrvatskih mučenika 25. kolovoza na Udbini, do Sv. Mihovila, 29. rujna u Tržiću, organizirano je u spomen na žrtve Ogulinskog kraja osam zajedničkih molitvenih susreta prvenstveno na mjestima stradavanja žrtava komunističkog poslijeratnog progona te Domovinskog rata.

1. U proslavi na Udbini – sudjelovalo je više stotina vjernika iz Ogulinskog dekanata predvođeni svojim svećenicima, a znatan broj župnih suradnika i pjevača uključen je i u organizaciju proslave.

2. U župi SABORSKO – u subotu 1. rujna održat će se već tradicionalno, sedmu godinu, Križni put. Župnik fra Slavko Antunović organizira pobožnost u 10 sati kod prve postaje odnosno kod spomenika žrtvama Domovinskog rata. Nakon pobožnosti Križnoga puta na brdu će se održati Sv. Misa u čast svim Saborčanima koji su kroz povijest na bilo koji način trpjeli, a posebice za one koji su svoje živote ugradili u Oltar Hrvatske Domovine. Općina Saborsko na čelu s načelnicom Đurđicom Špehar i suradnicima redovito pomogne župniku pripremiti ovaj spomen-susret.

3. U filijali SKRADNIK – nalazi se kapela Sv. Marka Križevčanina, prva i jedina posvećena ovom svetcu mučeniku u G-S biskupiji. Župnik pop Ante Luketić u petak, 7. rujna u 19.30 sati predvodit će molitvu Put svjetla za devedesetak žrtava Skradnika iz komunističkog vremena.

4. U župi CEROVNIK – u župnoj crkvi Uzašašća Isusova na sam dan Hrvatskih mučenika, 9. rujna prikazat ćemo Sv. Misu u 12 sati za sto i pedesetak žrtava župe Cerovnik. Mons. dr. Mile Bogović u nedjelju, 29. srpnja na misnom slavlju proslave sakramenta krizme otvorio je 70. godišnjicu mučeničke smrti vlč. Dragutina Fifke, posljednjeg cerovničkog župnika ubijenog 24. svibnja 1943. godine. Misno slavlje 9. rujna u 12 sati predvodit će fra Vice Blekić, trećoredac iz Ogulina, a na misi će pjevati i svirati tamburaški sastav iz Hrvatskog Leskovca.

5. U filijali SKRADNIK – na liturgijskoj proslavi Sv. Marka Križevčanina misno slavlje u 17 sati predvodit će mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar i župnik otočki u suslavlju sa svećenicima Ogulinskog dekanata. Na misi će pjevati i svirati tamburaški sastav iz Hrvatskog Leskovca. Nakon mise DPD Sv. Marko organizira nastavak druženje za sve vjernike. Općina Josipdol na čelu s načelnikom Zlatkom Mihaljevićem i suradnicima redovito pomogne DPD-u Sv. Marko Križevčanin pripremiti godišnju proslavu ovog kanoniziranog hrvatskog mučenika.

6. U šumi LUŽANJAK – Međuvođe – organiziran je molitveni susret na Gospu Žalosnu u subotu, 15. rujna u 10 sati. Na tom prostoru poslije Drugog svjetskog rata dovezeno i dovedeno je oko dvije tisuće hrvatskih vojnika i civila povratnika s Blajburškog polja i Križnog puta. To je jedna od većih masovnih grobnica na području Grada Ogulina koji na svom prostoru u središtu grada krije još dvadesetak neobilježenih i zanijekanih stratišta s više tisuća pobijenih hrvatskih vojnika i civila. Nažalost ovim žrtvama na području Grada Ogulina još se nije dovoljno svjesno i savjesno pristupilo. Molitveni susret u Lužanjku – Međuvođu organizira udruga Kovan iz Generalskog Stola sa udrugom Hrvatski domobran Duga Resa. Uhodan je redoviti molitveni susret u subotu nakon Dana Grada Ogulina koji se slavi na Križevu, 14. rujna. Molitvu će predvoditi vlč. Alojzije Knežević, župnik Generalskog Stola. Općina Generalski Stol na čelu s načelnikom Ivanom Škrtićem i suradnicima pripomogne udruzi Kovan organizirati godišnji molitveni spomen-susret.

7. U župi OŠTARIJE – Mlada nedjelja – misa u Biskupijskom svetištu Gospe od Čudesa u Oštarija služit će se u nedjelju, 23. rujna u 10 sati za žrtve župe Oštarije. Budući da taj dan slavimo Mladu nedjelju, nakon mise nastavit ćemo s cjelodnevnim euharistijskim klanjanjem do Večernjice u 17 sati koju će predvoditi župnik. Žitelji Oštarija prikupljaju podatke o dvjestotinjak ubijenih i nestalih župljana kako bi im se sačuvao spomen.

8. U župi TRŽIĆ TOUNJSKI slavi svog nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila u subotu, 29. rujna misnim slavljem u 11 sati. Misu i molitvu za više stotina poginulih i protjeranih župljana služit će fra Slaven Mijatović, župnik tounjski. Crkva i župni stan porušeni su 1943. godine. Tržić (Tounjski) nalazi se oko 10 km od Kukače prema Slunju. Župa Tržić utemeljena je 1807. godine. Danas se na uzvisini iznad ceste nalaze ostaci nekadašnje župne crkve sv. Mihovila Arkanđela sagrađene 1756. godine zalaganjem Kazimira pl. Müllera vrhovnog zapovjednika straže. Njezine dimenzije bile su 25 x 11 m. U Drugom svjetskom ratu granatirano je pročelje crkve, pa se srušio zvonik. Crkvu su tada popravili žitelji iz Kamenice, koja je zajedno sa selom Orljak bila u sastavu župe Tržić. Nakon pada Italije 1943. godine Hrvati su napustili Tržić. Crkva je potpuno uništena tako da su ostale samo kamene zidine. Srušen je i župni stan. Pokraj ostataka crkve nalazi se groblje. Na području župe Tržić, u Kamenici Skradničkoj, 4 km od Tržića, oko 1970. godine izgrađena je nova crkva s istim imenom. Općina Tounj na čelu s načelnikom Ivanom Sopekom i suradnicima te udruge raseljenih župljana nastoje župniku pomoći organizirati proslavu Sv. Mihovila.

Otac Biskup ovih dana na Udbini izgovara slijedeće:

“Do sada smo govorili samo o proslavi Dana hrvatskih mučenika. Od sada će na ovaj dan Crkva u Hrvata obilježavati i Dan spomena na žrtve totalitarnih režima. Dakako, to obilježavanje imat će vjerničku i crkvenu dimenziju. Mi nećemo slaviti ničiju pobjedu među zaraćenim stranama, ni „pušku” pobjednika ni poraženih, nego i dalje ostaje križ ono čime ćemo se hvaliti. Želimo da se time procjenjuje naša hrvatska vjernost, kako smo naslovili i naše glasilo, koje smo i za ovu proslavu objavili. Ističemo vjernost u čašćenju križa ponesenog za drugoga.”

Braćo i sestre!

Uključimo se u ove molitvene susrete na spomenutim mjestima. Neka nas jača i raduje uskrsna nada u pobjedu križa nad smrću mnogobrojnih hrvatskih mučenika Ogulinskog kraja. Pred nama je i središnja proslava Uzvišenja Sv. Križa koju ćemo osobito slaviti svečanim misnim slavljem 14. rujna u Ogulinu. Dođimo i slavimo Uzvišenje u vjeri i nadi na ćemo podižući i grleći križ doista smoći snage iskazati svoju hrvatsku katoličku i kršćansku vjernost pobijenim žiteljima Lijepe naše po čijim grobovima svjesno i nesvjesno hodamo. Neka nam nakon misnog slavlja u ogulinskoj župnoj crkvi Sv. Križa doista plod istinske hrvatske vjernosti bude podizanje križeva nad stratištima u našem Gradu i okolnim naseljima kako bismo osobito u nadolazećoj Godini vjere mogli s Kristovim križem ići ususret braći i sestrama.

Završavam ovaj proglas riječima oca Biskupa s Udbine:

“Ponovit ću i ovaj put prošlogodišnje riječi: Moralna je obveza našeg naraštaja da se svima onima kojima je bilo pogaženo svako ljudsko dostojanstvo, pa čak i pravo na grob, izgradi na Krbavskom polju, podno CHM, zajedničko grobište ili grob? Završit ću riječima Ivana Pavla II. „Nemojte prepustiti zaboravu one koji su pretrpjeli mučeništvo!” Ni one iz vaših obitelji, ni one iz našega naroda.”

Neka nas u ovoj odluci pouči i zagovara Majka Isusova zvana Gospa Žalosna – Kraljica mučenika.

 

 

pop Antun Luketić, župnik oštarski i

čuvar svetišta Gospe od Čudesa