Odbačena tužba bivšeg udbaša Grujića protiv biskupa Mile Bogovića!

Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović

Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Sandra Kantolić odbacila je danas tužbu udbaša Ivana Grujića protiv biskupa gospićko-senjskog mons. Mile Bogovića.

Ivan Grujić, bivši pukovnik UDBA-e, i pukovnik HV-a, tužio je biskupa Milu Bogovića zbog kaznenog djela iz članka 148. stav 1 i 2, Kaznenog zakona RH, poznatom kolokvijalno i kao djelo sramoćenja. Odvjetnik Ivana Grujića u sporu bio je Veljko Miljević. Branitelj Mile Bogovića je bio Zvonimir Hodak.

Nastavak ispod oglasa

Sud je temeljem članka 527., stavak 4 u vezi stavka tri Zakona o kaznenom postupku odbacio privatnu tužbu privatnog tužitelja. U postupku je utvrđeno da nije dokazano da biskup Bogović, kad je javno izjavio da je operacijom otkrivanja spomenika u Lici rukovodio pukovnik UDBA-e Ivan Grujić, time želio osramotiti osobno Ivana Grujića kako to predviđa članak 148 KZ.

Biskup Bogović je izjavio među ostalim da misli da UDBA još uvijek egzistira u Hrvatskoj, dok UDBA tvrdi da to nije točno. Sud je ustvrdio da je to biskupovo demokratsko pravo, i  da pri tome nije želio osramotiti Ivana Grujića bez obzira koje on mjesto u hijerarhiji UDBA-e zauzimao. Taj članak je preuzet iz švicarskog kaznenog zakona, i po njemu je potrebno dokazati da postoji namjera sramoćenja, dok samo iznošenje istinitih činjenica ili mišljenja nije dovoljno da bi se nekog osudilo. Predmet je danas završen odbacivanjem tužbe Ivana Grujića, koji je prema vlastitom priznanju iznesenom na sudu u Haagu za Službu državne bezbednosti radio od 1972. godine: ” U toj službi sam imao razvojni put od najniže stepenice pa možemo reći do najviše stepenice i jedno vrijeme sam radio u službi protuterorizma”, rekao je pred sudom Grujić.

Po istom stavku je nedavno osuđena novinarka Slavica Lukić što je izazvalo velike prosvjede protiv tog zakona na ljevici, koja smatra da je to sramotan zakon te je najavljeno njegovo ukidanje. Da je slučajno po tom zakonu osuđen Mile Bogović, vjerojatno bi to bilo popraćeno aplauzom od onih koji se inače zalažu za ukidanje zakona.

L.O./Dnevno.hr