GOSPIĆ-Nova pravila ponašanja i brojni detalji vezani uz gospodarenjem otpadom bile su teme današnjeg predavanja koje je okupilo ljude iz struke, građane i što je vrlo važno srednjoškolsku  populaciju. Grad Gospić je uz pomoć komunalnog poduzeća „Komunalac“, medija, ustanova i  institucija već pokrenuo široku kampanju kako bi se građani educirali u smislu razvrstavanja otpada. Pod geslom „Reciklirajmo zajedno-sa snješkom za grad sa smiješkom“ tiskane su brošure čiji je zaštitni znak Snješko s ličkom kapom, te  obavijesti u kojima se građane obavještava o važnosti razvrstavanja otpada. Gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić je na početku predavanja ukazao na potrebu ponašanja u odnosu prema otpadu.

-Tema vjerojatno nije atraktivna, ali je  nešto čega se svi moramo pridržavati. Koristim priliku zahvaliti se Fondu za zaštitu okoliša, našem komunalnom poduzeću, medijima i svima onima koji rade na poslovima vezanim uz ovu problematiku, a sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Sukus ove priče nije samo kruto provođenje Zakona, nego je riječ o stvaranju navika u  primarnom razvrstavanju otpada kod građana. Cilj svega ovoga je činjenica da će sve ovo imati refleksiju na našu širu zajednicu, na očuvanje naših voda, zraka, zemlje… Lika slovi kao brand koji se diči čistoćom, gdje je zdrava priroda, zdrava je hrana i zdravi su ljudi. Za početak smo izgradili dva reciklažna dvorišta gdje će građani moći dovoziti i razvrstano odlagati papir, metal, stare gume, ulja… Posebno bih pozdravio mlade ljude koji djeluju kroz školske eko-udruge, kao i članove LEA. Danas se poklopilo da je u probni rad pušten pročistač voda, što će biti od ogromnog značenja za zaštitu rijeke Novčice, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Pročelnik gradskog Odjela za komunalnu djelatnost, graditeljstvo i zaštitu  okoliša Pavao Pavelić je u svojem izlaganju istaknuo kako smo tehnološki sve napredniji, što za tamnu stranu ove činjenice ima i sve veće količine otpada.

– Otpad je produkt naših svakodnevnih aktivnosti i postao je veliki problem jer ga nastaje sve više, a sve je otporniji na prirodnu razgradnju. Zakonodavni okvir RH  definirao je tri osnovna načela u gospodarenju otpadom. To je prevencija nastajanja otpada, izdvojeno sakupljanje i ponovna uporaba, kao i poboljšavanje konačnog zbrinjavanja i nadzora. Hrvatska od početka 2015. godine treba putem nadležnih tijela osigurati razvrstavanje sljedećih vrsta otpada: papir, metal, plastika, guma, staklo, elektronički otpad, baterije i akomulatori, tekstil i obuća, ulja i medicinski otpad. Zadani rok ovakvog postupanja je 1. siječnja 2020. godine, naglasio je Pavao Pavelić i dodao kako će tada minimalni udio kućnog otpada u reciklaži biti 5o%. Grad Rovinj je u ovom smislu već stekao neka vrijedna iskustva, o čemu su elaborirali Marko Paliaga, savjetnik za komunalne poslove i Tanja Mišeta, rukovoditelj PJ „Čistoća“. Prema njihovim riječima Grad Rovinj je 2008. godine započeo provoditi pilot-projekt, kao svojevrsni uvod o danas obveznom postupanju s otpadom. S vremenom je razvrstavanje kućnog otpada u Rovinju  postalo redovna praksa jer su se građani revno uključili u taj dio priče za čišći grad.

U proteklom tjednu „Komunalac“ iz Gospića je definirao devet „zelenih otoka“, dok je visoko uznapredovala podjela kontejnera i vrećica za razvrstavanje otpada domaćinstvima. Postavljeni su  i posebni kontejneri  za razvrstavanje odjeće i obuće, novost koja čini korak bliže u našem ubuduće obveznom ponašanju prema otpadu u cjelini.

M.S.