Odlagalište Rakitovac -II. faza

Potpisivanje
 Potpisivanje
Potpisivanje

   

GOSPIĆ – Potpisivanjem ugovora u vrijednosti od 9.050 000 kuna između Grada Gospića i vinkovačke tvrtke „Eurko“ započela je II. faza radova na gradskom odlagalištu komunalnog otpada Rakitovac. Kako je u  uvodu rekao gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić, za dva tjedna započinje sanacija odlagališta, dok će treća faza radova biti nastavljena 2018. godine ,za kada se planira zatvaranje ovog odlagališta.

Nastavak ispod oglasa

-Prije ulaska u EU usvojili smo pravilo  i provest ćemo u djelo rečenicu  „otpad nije smeće“  jer  gospodarenje otpadom zahtijeva smišljeno planiranje i velika ulaganja. Što će biti nakon 2018. godine  po pitanju zbrinjavanja otpada u gradu Gospiću, mi sada ne znamo, ali ćemo se svakako ponašati vrlo odgovorno i u skladu s nacionalnom strategijom. Došla su nova vremena i odnos prema ovome problemu zahtijeva primjenu tih novih standarda, od primarnog razvrstavanja otpada pa na dalje. Izgradit ćemo reciklažno dvorište da  iskoristivi dio otpada  ostane nama, a to će  nas u konačnici manje stajati kada otpad bude odlagali na regionalnom odlagalištu. Na ovaj bi se način otvorilo nekoliko radnih mjesta, zaradilo za plaće tih ljudi i još dodatno zaradilo, ustvrdio je gradonačelnik Petar Krmpotić. Pročelnik Odjela za komunalne poslove, stanovanje i zaštitu  okoliša Pavao  Pavelić novinare je detaljno upoznao s ovim dijelom radova oko Rakitovca.

-Prvu fazu radova uspješno smo završili, a kako vam je poznato, i taj posao je vrlo korektno završila tvrtka „Eurko“.  Njihovim smo radom vrlo zadovoljni i ponovno su bili najpovoljniji ponuđač i na drugom javnom natječaju. Druga etapa sanacije je dosta složenija  i zahtijeva oblikovanje tijela odlagališta s potrebnim prometnicama, izvođenje potrebnih objekata nužnih za rad odlagališta, izvođenje plohe za reciklažno dvorište, hortikulturno uređenje  i ostalo. Nadzor ovih radova obavit će tvrtka  IPZ Uniprojekt Terra d.o.o. iz Zagreba uz ugovoreni iznos od 132 tisuće kuna. Nakon završetka ove faze radova na odlagalište Rakirovac moći će se zbrinuti još oko 35 tisuća m3 otpada. Kada  količina toga otpada dosegne zadanu kvotu započet će radovi na trećoj fazi, odnosno zatvaranje odlagališta, kazao je pročelnik Pavelić. Direktor „Eurka“  Željko Marić istaknuo je kako je Rakitovac 32. po redu odlagalište otpada na kojemu radi ova tvrtka.

-Mi smo specijalizirani za ovakve radove i naše poslovne reference to i dokazuju.  Radili smo puno i posvuda su naručitelji bili zadovoljni  s našim radovima. Tako je i u Gospiću i drago mi je što nam je grad Gospić opet ukazao povjerenje. Ova druga faza, za čiju smo realizaciju upravo potpisali ugovor, znatno je zahtjevnija od prve. Kada završimo ovu fazu, Rakitovac će biti jedno moderno opremljeno i izgrađeno odlagalište spremno za prihvat  otpada za narednih pet godina. U ovom poslu  će se provoditi najviši europski standardi koje RH mora primjenjivati kada su u pitanju odlagališta komunalnog otpada, istaknuo je direktor Eurka Ž. Marić. Grad Gospić je prije nekoliko godina uveo posebne kontejnere gdje građani mogu sami sortirati vrste kućnog otpada. To se u početku činilo kao apel na razvoj eko-svijesti, a kako se  sada čini, u dogledno bi se vrijeme gnoma „smeće nije otpad“ mogla pokazati i u financijskom smislu.

Potpisivanju ugovora  i susretu s novinarima bili su nazočni  zamjenik župana Ivan Biljan i tehnički direktor komunalnog poduzeća „Usluga“  Mile Hećimović.

 

M. S.