Foto: Lj. Škrinjar

Mala Općina Udbina iznjedrila je dva vrlo važna čovjeka i obojicu je izgubila tijekom dva dana. Zato je proglašen Dan žalosti za  22. prosinca 2020. godine povodom smrti dvije jako bitne osobe za razvoj ovog mjesta, biskupa Mile Bogovića i bivšeg načelnika Općine Udbina Ivana Pešuta.

Biskup u miru dr. Mile Bogović je govorio: “Naš narod treba mjesto gdje će za svoje poginule zapaliti svijeću i pomoliti se, a Krbavsko polje i Udbina zajedno s Crkvom hrvatskih mučenika mogu biti središnje mjesto nacionalnog štovanja žrtava”.

Njegov pastirski lik i moralna gromada ostaju svjetionik ličkom i hrvatskom puku kako se njeguje ljubav prema Bogu, rodu i čovjeku. Njegov plodan život ostavio je neizbrisiv trag u duhovnom i društvenom životu Like, a na poseban način Udbine i Krbavskog polja. Njegovom idejom i zaslugom Udbina je ime koje se danas spominje u čitavom svijetu. Neka mu je laka zemlja koju je toliko ljubio i uz nadu da će nas sada njegov zagovor pratiti iz Kraljevstva nebeskog.

Ivan Pešut bio je prvi načelnik Općine Udbina , od 1997.do 2001. te od 2009. do 2017. godine. U vrlo teškim i složenim situacijama bio je načelnik uvijek spreman svakome pomoći. Za vrijeme njegovih mandata pokrenuto je i realizirano mnoštvo vrlo važnih projekata za revitalizaciju udbinskog područja. Na čelo općine Ivan Pešut je došao kao član HDZ-a, ali će ostati zapamćen po stavu da ljude nikada nije dijelio ni po kojem obrascu, stranačkom, nacionalnom ili vjerskom. Bio je porijeklom je iz Lovinca, ali se odlaskom u mirovinu skrasio nedaleko Udbine koju je toliko volio i gdje je živio uzornim životom. 

-Udbina je  smrću ovih ljudi izgubila dobre prijatelje, graditelje, ljubitelje i zalagatelje za što bolji razvoj ovog našeg malog, ali ponosnog ličkog  mjesta, naglašavaju iz Općine Udbina.

L.O.