Naslovnica Vijesti Odličan glazbeno scenski prikaz prohujalih vremena

Odličan glazbeno scenski prikaz prohujalih vremena

1

Ako su puna dvorana i dugotrajan pljesak potvrde nečije kvalitete, onda je Folklorni ansambl „dr. Ante Starčević“ Gospić i večeras ispunilo sva očekivanja, a ne samo dvoranu POU. Stari lički običaji dio su reperoara ove družine, scenski prikaz gdje se osim pjesme i plesa zahtijevaju i određene glumačke kvalitete. Sve je to večeras bilo pretočeno u tradicionalno ličko prelo, prošnju djevojke i svadbu, kao krunu koja djelo krasi. Poneseni stvaralačkom i umjetničkom euforijom članovi FA „dr. Ante Starčević“ kao da su mikroareal dvorane POU vratili nekoliko stotina godina unatrag, u vrijeme kada nisu postojala moderna elektronička pomagala, a strast komuniciranja i druženja ispunjavala se prelom. Čule su se večeras mnoge šale i doskočice koje danas možda zvuče prastaro i arhaično (one to uistinu i jesu), ali su zapravo preslik nekih prohujalih vremena i mentaliteta koji je gotovo sasvim nestao. Među članovima FA „dr. Ante Starčević“ osjećala se na pozornici ona pozitivna i prijeko potrebna kemija koja je brisala razlike u godinama i od članova načinila složnu družinu. Baš kao što su nekada ličko prelo, prošnja i svadbe bila mentalna i kulturološka poveznica naših predaka.

M. S.

SHARE

1 komentar

  1. Samo tako da vas vide stare Licke komunjare plakali bi od zalosti. Mladost i par stariji mogu sve nase obicaje vrati. Ljipo vidjeti. Reko je moj sric jedan dan budale koa Dane Balren ,Jure Neglic,Ivan Vrljan Ivan Vrbanac,Bozo Markovic i drubi is tih nasih Licki gradica napravise veliku gresku kad su pobili bojnike poslje rata svezanim rukama skupa sa Uzelcom iz Kule, Krpanom Koricanom iz Lovinca Pavlicom is Komica, Pocucom iz Divosela,Obradevisom iz Pavlovca Teslicem iz Gospica Kovacem iz Pocitelja. Sloga naroda i sahovsko polje stoji sa ponosom.
    Sto mislis napravit zgradu na kostima bojnika za slobodu Hrvata i pricat kako postivaju Hrvatske obicaje. Bojno polje zbog toga stosu tu ubili najmanje sedeset uz Groblje bez oruzja 45. Tako da Kos, Toljenovic,Buneta Asic,Brkic Zdunic i mnogi drugi mogu lezat u vjecnom miru kad izvade kosti od njih u Osiku i tu uz Balinovac. Humka prije gimnazije je brojna grobnica Ustase jedinice 5. A u Osiku Licke plave i Ustaske protiv tenkovske i specialaca. Gospic nikad nije bijo okupiran u ratu sve do 45 kad je rat stao. Partizani iz Dalmacije skupa sa tim sto sam vam naisao su imali konjski sud i ubijali narod. A sada vi uz slobodu dizete Hrvatski Dug pa da neka bozija sila postoji. Bog nije Lican ali je Lika bozija stvar.

Comments are closed.