Odličan primjer suradnje dviju županija: “Maslina” povezala Rab i Lun

Putnička brodica “Maslina” jutros je iz Raba krenula prema Lunu. Riječ je o prvoj međužupanijskoj brodskoj liniji u Hrvatskoj koja spaja otoke Rab i Pag, a financirana je sredstvima Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije. Iz Raba su “Maslinom” prema Lunu krenuli župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić, a luci Tovarnele su ih na prigodnoj svečanosti dočekali zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, pročelnica za gospodarstvo u Ličko-senjskoj županiji Ana Rukavina Stilinović i brojni uzvanici.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo zahvalio se Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Nastavak ispod oglasa

“Nakon desetak godina ova linija je prepoznata od županija i dobila je status međužupanijske linije. Očekujem da će stanovnici Luna i naši gosti osjetiti blagodati ove linije koji otkrivaju otoke Pag i Rab. Želim se posebno zahvaliti državnoj tajnici u Ministarstvu prometa, mora i infrastrukture gospođi Maji što je prihvatila naš projekt uređenja luke Tovarnele i što ćemo već na jesen krenuti u prvu fazu uređenja luke koja će moći primiti više brodova. Za par godina ova će luka dobiti sasvim drugi izgled, i sigurno da će u mnogome pridonijeti gospodarskom razvoju otoka Paga”, kazao je gradonačelnik Dabo.

Zamjenik župana ličko-senjskog Vice Nekić istaknuo je nekoliko detalja vezanih uz pokretanje ove linije.

“Ličko-senjska županija je sa primorsko-goranskom, gradovima Novaljom i Pagom prije dvije godine pokrenula projekt uspostave međužupanijske pomorske linije Rab-Lun. Uvidjevši da nema državnog interesa za uspostavu linije, a u cilju prometnog povezivanja dvaju otoka, unapređenja kvalitete života otočana i poticanja razvoja turizma otoka Paga i Raba sa Primorsko-goranskom županijom smo pokrenuli postupak otvorenja ove linije. Linija će biti sufinancirana iz lokalnih i županijskih proračuna u idućih šest godina, a promet će održavati hrvatski brodar Rapska plovidba d.d. Očekujemo da će ovu cjelogodišnju liniju osim stanovnika Paga i Raba koristiti i brojni posjetitelji, ne samo Novalje i Raba, nego i drugih općina na ovim otocima tijekom turističke sezone. Na turističkim djelatnicima ostaje osmišljavanje ponude i programa koji treba pridonijeti daljnjem razvoju turističke ponude. Ličko-senjska županija sprema se pokrenuti postupak uspostave još nekoliko međužupanijskih linija”, kazao je zamjenik župana ličko-senjskog Vice Nekić.

Državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac kazala je da se je s velikom radošću priključila ovom događaju.

“Iz godine u godinu za linijsko povezivanje izdvajamo sve više sredstava za povezivanje i sada smo negdje na 400 milijuna kuna godišnje. Posebno mi je drago da se u povezivanje otoka uključuju županije i jedinice lokalne samouprave”, kazala je Markovčić Kostelac.

“Prvi put sam došao brodom u Liku”, kazao je u obraćanju gostima župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

“Ovo je prva međužupanijska linija u Hrvatskoj i najavljujem da nastavljamo raditi na ovome. Uskoro će ići i natječaj za liniju Lopar-Baška i Lopar-Senj. Ovaj primjer suradnje dviju županija je novi vjetar u Hrvatskoj. Nekad se išlo ovuda, ali su ceste otišle na drugu stranu. Za vas stotinjak koji tu živite sigurno će puno značiti”, kazao je župan Komadina.

H.J./N.M.