Foto: Lika-destination.hr

U intenzivnim razvojnim programima Vlade RH zasebno će mjesto imati Zagora, Gorski kotar, Banovina i Lika. U najavljenim i već pripremljenim projekcijama razvoja do 2030. godine planirano je ulaganje od 10 milijardi eura iz EU fondova. Pri tome bi se dio sredstava implementirao u intenzivniji razvoj turizma u Zagori i Gorskom Kotaru, dok bi Lika zbog svojih ekoloških i bioloških posebnosti postala najjača hrvatska regija u mljekarstvu. Nova ulaganja slijede i na Banovini, uglavnom vezana uz otvaranje novih radnih mjesta.

Vlada RH je već realizirala slične projekte za razvoj Slavonije, a najnovije investicije nedavno je u Kninu najavio premijer Andrej Plenković. Potvrdila je ovo i Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak pa su na ovaj način pojačana očekivanja žitelja i privrednih subjekata u slabije razvijenim područjima za koje su nova sredstva i projekti najavljeni.

Ono što se čulo iz krugova bliskih Vladi RH samo je pojačalo spekulacije po kojima će se uz turizam, proizvodnja kvalitetne hrane i jačanje sela potvrditi kao nukleus razvoja Hrvatske. U Lici se to odnosi na razvoj izvrsnosti mljekarske industrije, sa pripadajućim hladnjačama.
Pri razvoju turističkih odrednica u Gorskom Kotaru prvenstveno se misli na NP Risnjak, dok bi se u Dalmatinskoj zagori stvarale nove transverzale za povezivanje Crvenog, Modrog i Zelenog jezera, kao geomorfoloških posebnosti kakvih na takom malom području nema nigdje na svijetu.

Zbog male naseljenosti, nezagađenosti i veličine Lika i njezini OPG-i mogli bi u ovim planovima načiniti značajan iskorak i konačno zauzeti mjesto u mljekarskoj industriji kakvo zaslužuju.

L. O.