Odlični rezultati CAP programa u Ličko-senjskoj županiji

Gospić je danas bio domaćin 3. godišnje konferencije za provedbu CAP programa na  nacionalnoj razini. U dvorani gospićkog KIC-a održan je susret stručnjaka u području prevencije i zaštite djece od nasilja, što je suština CAP programa (Child Assault Prevention). Govoreći o dosezima i važnosti ovoga programa voditeljica i  predstavnica udruge roditelja „Korak po korak“ Marina Trbus s ponosom ističe dosege i znatne pomake CAP programa u RH.

-Došli su nam stručnjaci iz cijele Hrvatske. Tijekom dva dana razmijenit ćemo iskustva i naučiti nešto novo. Redovno provodimo edukacije i provjere o uspjesima ovoga programa koji uključuje roditelje, učitelje i djecu. To je troslojni pristup i jedini način da bi se radilo kvalitetno. CAP program se u Hrvatskoj provodi gotovo 20 godina. U nekim sredinama se premalo vodi brige o nasilju nad djecom. Najviše se reagira reaktivno, kada se nasilje već dogodi. Preventivno djelovanje je daleko učinkovitije i svakako bezbolnije, rekla je voditeljica projekta Marina Trbus. Također je istaknula odlične dosege u prezentiranju ovoga programa kojega na području Ličko-senjske županije provode koordinatorice Lidija Bregant Jelić i Vesne Orešković.

Skup je u ime domaćina, Ličko-senske županije pozdravila Marta Grgurić. Na konferencijama održanim u Zagrebu  raspravljalo o kvaliteti i unaprijeđenju CAP programa te sustavnom pristupu u prevenciji nasilja nad djecom. Ove godine naglasak je na aktivnom zalaganju za prevenciju nasilja u lokalnoj zajednici.

M.S.