Foto: I.P./Bitno.net

Mnogi od nas u korizmi će  načiniti prekretnicu u smislu užitaka i navika,  odnosa prema ljudima, koristeći započeto vrijeme do Uskrsa za promjene. Pokušali smo doznati čega će se odreći  neki čelni ljudi javnog života u Ličko-senjskoj županiji, što bi inače promijenili u svojim životima.

*Načelnik Općine Perušić Ivica Turić-Bećar bit će malo manji bećar jer je prestao pušiti dva dana uoči korizme. Kaže, izdržat će i nada se da će sasvim odbaciti taj porok.

* Predsjednik Općinskog vijeća Općine Plitvička jezera Šimo Pavlović kaže da se manje-više odrekao svega, a u ovim danima mogao bi pomalo  pripaziti na prehranu.

*Načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić također  kaže da se već odrekao svega. Od kada je sasvim  prestao konzumirati alkohol  kaže da se osjeća bolje i na tome kani ustrajati.

* Predsjednik gospićkog SDP-a Nikola Maras vrijeme korizme nastojat će iskoristiti za provođenje jedne od dokazano  uspješnih  dijeta, kako bi malo dotjerao liniju i smanjio težinu.

*Povjerenik HNS-a Ličko-senjske županije Ernest Petry navodi da ima toliko posla da na neka odricanja nema kada niti pomišljati na odricanja, osim po onoj Biblijskoj „odreci se samog sebe“.

* Zamjenica župana Ivana Tomaš: „Pa svega sam se već odrekla. Zato se u vremenu korizme nemam više čega niti odricati“!

*Predsjednik Županijske skupštine  i saborski zastupnik dr. Darko Milinović već godina u korizmi iz prehrane izbacuje sve slatko. „ Jako volim kolače, čokolade i općenito slatkiše. Upravo se zato u svakoj korizmi već dulje vrijeme odričem upravo slatkih delicija“!

* Gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac ubraja se u skupinu onih kojima korizma neće biti nekakva prekretnica:“Živim skromno, puno radim, ne pijem, niti pušim. Doista ne znam čega bi se trebao ili mogao odreći“!

*Slično govori i zamjenik načelnika Općine Udbina Milan Uzelac:“U ničemu ne pretjerujem, pa se nemam čega odricati u vremenu do Uskrsa. Mislim da je ukupno gledano umjerenost ključ svega“!

* Prvi čovjek županijskog SDP-a Tomislav Zrinski ne zna čega bi se odrekao, jer i on, kao većina naših sugovornika,  drži kako živi vrlo skromno i bez pretjeranih užitaka.

* „Dosta sam se odricao u životu, počesto jer nisam imao ono osnovno što bi svaki čovjek morao uživati. Život nam svima „curi“, ide vrijeme i ako živimo skromno i radno, čega se onda odricati“?-kazao nam je načelnik Općine Udbina  Ivan Pešut.

*Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić navodi kako puno radi i sve manje vremena ima za obitelj.“Možda bi u tom smislu trebao nešto mijenjati, ali kako se obveze gomilaju, teško da ću moći smanjiti intenzitet posla i  imati više  vremena za svoje najbliže“!

*„Odrekao sam se već  puno dobrih i lijepih užitaka, kaže načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenović-Mima. Kada bi mogao  i smio odrekao bi se i tableta koje moram piti punu šaku svakoga dana.“

* „U korizmi ću se nastojati odreći vas novinara. Puno mi pomažete, a opet ponekad… Šala na stranu. U korizmi sam se  već ostavio cigareta. Volio bi malo manje raditi i više biti sa svojom obitelji, ali kako je ova godina počela-nema šanse“-rekao nam je načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić.

* Gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić ima za korizmu više bibllijsku poruku: “Mislim da odricanja u smislu konzumacija  nemaju previše efekta. Zato u vrijeme korizme želim intenzivnije pomagati drugima, biti još bolji čovjek. To je ujedno jedan od temelja Isusova nauka i  smisao isčekivanja velikog blagdana Uskrsa“!

*Manje unosa kalorija kroz slatke delicije tijekom korizme prakticirat će  i župan   ličko-senjski Milan Kolić. Na taj se način nada smanjiti poneki kilogram   i boljem zdravlju.

M. S.