Foto klub Senj

Održan je 17. Uspon na Zavižan, tradicionalna rekreativna biciklistička utrka u organizaciji JU Nacionalni park Sjeverni Velebit, Brdsko biciklističkog kluba Senj, Turističke zajednice Grada Senja, Grada Senja i JU Parka prirode Velebit.

Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti moglo se izabrati između dvije staze. Start br. 1 bio je na 0 m nadmorske visine u Senju, a start br. 2 u planinskom naselju Krasno, na oko 800 m n.v.

Ukupno 274 sudionika krenulo je prema zajedničkom cilju – Planinarskom domu Zavižan.

Biciklisti iz Senja krenuli su od Spomenika hrvatskim braniteljima, zatim magistralom južno pa nakon 1 km lijevo na brdo Trbušnjak te su se penjali prema selu Rončević Dolac (6 km od starta). Navedeni dio utrke je asfaltna cesta, a zbog naglog uspona je prilično zahtjevan za vožnju. Na 10 km od starta (1 km iza sela Nekići) trasa utrke skreće lijevo prema Oltarima. Taj dio staze je uglavnom makadamska cesta s 2,5 km asfaltirane ceste prije Oltara. Od Oltara staza prvih 250 m ide asfaltiranom županijskom cestom prema Krasnu nakon čega se skreće desno na asfaltirani put prema Nacionalnom parku Sjeverni Velebit (oko 7,5 km), a potom od Babić Siče makadamskim putem (oko 9 km) pa sve do posljednjih 650 m uspona asfaltiranom cestom do Planinarskog doma Zavižan. Dužina staze je 38 km.

Biciklisti iz Krasna krenuli su od upravne zgrade Nacionalnog parka, a nastavili su asfaltnom cestom kroz mjesto do zaseoka Vukelići te dalje makadamskom cestom do skretanja prema NP Sjeverni Velebit i cilju kod Planinarskog doma Zavižan. Dužina staze je 20 km.

Kategorije natjecanja su žene i muškarci do i iznad 45 godina. U 13,00 sati svi su sudionici zajedno ručali na svojem cilju – Zavižanu te su proglašeni pobjednici i uručene su nagrade za prva tri mjesta na oba starta.

U kategoriji muškaraca do 45 godina sa starta Senj prvi je Karlo Jurišević (BK Rijeka) koji je rutu odvozio za 1 sat i 54 minute, a slijede ga Janko Benger (BK Stubaki) i Marko Fržop (BK TopSport). Prvi sa starta u Krasnu u istoj kategoriji je Hrvoje Mudrovčić (BK Barkan Otočac), koji je rutu odvozio za sat vremena i 14 sekundi, a potom slijede Toni Marić (BK Barkan Otočac) i Štefan Štrucelj.

Najbrža sudionica sa starta u Senju je Laura Šimenc (BK Umag) s ostvarenim vremenom 2 sata, 6 minuta i 38 sekundi, zatim slijedi Paula Vrdoljak (BK Ciklus Zagreb) te Tea Mavrić.

U kategoriji muškaraca iznad 45 godina sa starta u Senju najbrži je bio Krešimir Franić (BK Opatija) s vremenom 1 sat, 54 minute i 4 sekunde, a slijede Herman Dagan (Karchmeier) te Janez Pretnar (Scott Team). U istoj kategoriji sa starta u Krasnu najbrži je bio Milan Vrban (BK Crikvenica) s vremenom 1 sat, 7 minuta i 30 sekundi, a za njim slijede Tomislav Gojković (Škola biciklizma ZG) te Damir Kos.

Sa starta u Krasnu najbrža je bila Rahela Černeka Jacin (BK Umag) s vremenom 1 sat, 42 minute i 7 sekundi, nakon koje slijedi Suzana Banek (BK Umag) te Agata Lenarska Praljak.

Brdsko biciklistički klub Senj zahvaljuje ovom prilikom donatorima koji su pripomogli održavanju ovogodišnjeg  Uspona na Zavižan: Grad Senj, TZ Ličko-senjske županije, TZ Grada Senja, Zajednica sportova Grada Senja, Vodovod i odvodnja d.o.o., GKD Senj d.o.o., Obrt Nagy vl. Tibor Nađ, Ljekarna Tomljanović, Lučka uprava Senj, Vodovod južni ogranak, Pilana Krasno i GIPO d.o.o. Senj.

Brdsko biciklistički klub Senj