Održan skup Hrvatski prirodoslovci 27: Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Ličko-senjskoj županiji

Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske i Ogranak Matice hrvatske u Senju pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održali su znanstveni skup HRVATSKI PRIRODOSLOVCI 27: Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Ličko-senjskoj županiji 19. listopada 2018. godine s početkom u 10,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Senju. Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske od svog osnutka svake godine u svrhu populariziranja znanosti i prisjećanja na povijest hrvatskog prirodoslovlja, važnih ljudi iz vrlo širokog kruga prirodoslovlja, održava po jedan znanstveni skup na kojem se nastoji osvijetliti povijest poznatih hrvatskih znanstvenika u onom nepoznatom dijelu ili prisjetiti nekih manje poznatih ili zasad nepoznatih široj javnosti.
Skup su pozdravnim govorima otvorili ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva u Senju Ivan Prpić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Senju Mislav Bilović, predsjednik Gradskog vijeća grada Senja Željko Tomljanović, ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić te predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Nikola Ljubešić. U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa Senjkinje.

Prva sekcija predavanja ponudila je zanimljive osvrte na pisanje matematičkih priručnika Ivana Paskvića , ulogu Franje Račkog u razvoju prirodoslovlja, školovanje Otona Kučere u Senju te školovanje i službovanje Vladimira Benčića na senjskoj gimnaziji. Senj je bio fokus i druge sekcije predavanja koja je započela izlaganjem o Dominiku Palmanu, senjskom slikaru, fotografu, ali i poznatom i vrsnom profesoru geometriju, a nastavila se temama svojstvenim šumarskoj struci poput gospodarskog planiranja te povijesti i nastanka organizacija za pošumljavanje. Ostala su predavanja donijela nove spoznaje o biljnom svijetu Velebita te povezanosti arhitekture i prirode grada Senja. Događaj je okrunjen predstavljanjem časopisa Prirodoslovlje 1-2/18. Skup se održao uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Senja, Pučkog otvorenog učilišta M. C. Nehajeva Senj i Javne ustanove Nacionalni Park Sjeverni Velebit te donatore AS Inženjering d.o.o., GKD Komunalac d.o.o., Vodovod i odvodnja d.o.o. i Vodovod hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. za skupljanje, pročišćivanje i distribuciju vode Senj. Sutra, 20. listopada 2018., sudionici skupa posjetit će Kuću Velebita u Krasnu te time zaokružiti posjet Senju.

Nastavak ispod oglasa

GRAD SENJ