Prošlu subotu u Vatrogasnom domu Brinje održana je 123. redovna skupština DVD-a Brinje. Prije same skupštine ispred vatrogasnog doma održan je blagoslov novonabavljenih vatrogasnih vozila (autocisterna i navalno-tehničko vozilo) te su se okupljenima obratili predsjednik društva Alan Kušanić i zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije Hrvoje Ostović, koji se ispričao što ne može ostati na skupštini zbog drugih obaveza već je samo došao prisustvovati blagoslovu vozila. Blagoslov vozila predvodio je brinjski župnik velečasni Pejo Ivkić.

Vatrogasnu skupštinu su, uz prijateljska i bratimljena vatrogasna društva, uveličali načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić zajedno sa zamjenikom Milanom Kolakom i predsjednikom Općinskog vijeća Ivanom Perkovićem, načelnik Općine Plaški Pero Damjanović, tajnik Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije  Ivica Marković, načelnik Policijske postaje Otočac Stjepan Dujmović, brinjski župnik Pejo Ivkić, ravnateljica DV Tratinčica Ružica Perković, ravnateljica OŠ Luka Perković Ivana Rajković, direktorica TZ Brinje Danijela Dasović Vranić, direktorica Vodovoda Brinje Ruža Blažanin i dr. uvaženi gosti.

Ovogodišnja skupština bila je izvještajnog karaktera te je predsjednik Alan Kušanić podnio godišnje izvješće o radu društva za 2018. godinu te plan rada za 2019. godinu. U izvješću je navedeno kako brinjsko vatrogasno društvo broji 109 članova, od toga 20 operativnih članova koji ispunjavaju sve zakonske norme za izlazak na intervencije. Prema stručnoj osposobljenosti društvo ima jednog višeg vatrogasnog časnika, jedanaest časnika, od čega četiri imaju položen ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima, četiri dočasnika, a ostalo su vatrogasci 1. klase i vatrogasci. Veseli brojka od 20 pripadnika vatrogasne mladeži koja pokazuje kako DVD Brinje ima svijetlu budućnost pred sobom.

Od važnijih aktivnosti u prošloj godini koje nisu izravno vezane uz intervencije istaknuta je organizacija 122. godišnje skupštine, sudjelovanje na memorijalnom malonogometnom turniru „Alenovi prijatelji“ u Loparu, obilježavanje Dana vatrogasaca na blagdan Sv. Florijana te „Svibnja – mjeseca zaštite od požara“ kroz različite aktivnosti (dan otvorenih vrata i posjet osnovne škole i vrtića DVD-u Brinje, sudjelovanje na vatrogasnoj vježbi u Otočcu), sudjelovanje na međužupanijskoj vatrogasnoj vježbi gašenja požara otvorenog prostora „LOPAR 2018“ u Loparu. DVD Brinje je sudjelovao pri organizaciji različitih manifestacija na području Općine poput Dana općine i blagdana Velike Gospe, Dana državnosti, Dana domovinske zahvalnosti, hrvatskih branitelja i godišnjice VRO „Oluja“, Dana sjećanja na pad grada Vukovara, obljetnica pogibije 4 hrvatska redarstvenika na Žutoj Lokvi te obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Zlatka Mesića u Glibodolu. Također, DVD Brinje je pružio pomoć TZ Brinje pri organizaciji biciklističke utrke „BRINJE BIKE 2018.“ i koncerta „80.-te su bile godine“, Planinarskom društvu „Škamnica“ oko organiziranja tradicionalnog „Uspona na Zarin“ te pomoć KUD-u Brinje oko organiziranja smotre folklora „Nad Gradinom misečina sija“. Osim navedenog, organiziran je prijevoz pitke vode pučanstvu uslijed suše. U 2018. godini 10 članova društva završilo je usavršavanje za specijalnost „Spašavanje pri tehničkim intervencijama“ i 3 člana usavršavanje za specijalnost „Gašenje požara otvorenog prostora i prijevoz helikopterom“.

Uz pomoć Općine Brinje, na Mjeru 7.4.1. unutar Programa ruralnog razvoja RH,  prijavljen je projekt „Rekonstrukcija i opremanje Vatrogasnog doma i garaže DVD-a Brinje“  te je u svibnju 2018. u Ministarstvu regionalnog razvoja u Zagrebu potpisan ugovor za dodjelu sredstava u vrijednosti od 2,9 milijuna kuna.

U suradnji s županijskim vatrogasnim zapovjednikom Hrvojem Ostovićem u 2017. godini ostvarena je važna suradnja s predstavnicima vatrogasne pomoći ispred vlade Austrije – pokrajine Tirol na čelu s Peterom Logarom te je ta suradnja nastavljena i u 2018. godini.

Predsjednik Kušanić je istaknuo kako je zahvaljujući financijskoj podršci od strane Općine Brinje, DVD Brinje napokon uspjelo nabaviti novu vatrogasnu autocisternu od tvrtke MV vozila iz Sv. Ivana Zeline. Taj znak dobre suradnje s lokalnom samoupravom, pomogao je da se ostvari još jedna važna donacija od Vlade Tirola iz Republike Austrije te je početkom ove 2019.  godine DVD Brinje postalo bogatije za tehničko navalno vozilo.

U kontekstu priče o nabavci novih vozila, predsjednik Kušanić istaknuo je izuzetno dobru suradnju koju DVD Brinje ostvaruje s Općinom Brinje te se zahvalio načelniku Brinja Zlatku Fumiću jer je on prva karika dobre suradnje. Osim načelniku, zahvalio se i predsjedniku Općinskog vijeća Ivanu Perkoviću, zamjeniku načelnika Milanu Kolaku kao i svim općinskim vijećnicima, te istaknuo i dobru suradnju s Osnovnom školom Luka Perković Brinje pri čemu se zahvalio ravnateljici škole Mariji Vičić koja je u prošloj 2018. godini otišla u mirovinu te je suradnja uspješno nastavljena s novom ravnateljicom Ivanom Rajković.

Nakon predsjednika Kušanića, izvješće je podnio zapovjednik DVD-a Brinje Alen Perković koji je rekao kako je društvo u prošloj godini imalo ukupno 30 intervencija, od toga je bilo 21 požarna intervencija, i to 16 požara otvorenih prostora, 2 požara na objektima, 2 na prometnim sredstvima te jedan požar na kontejneru za komunalni otpad. Također je društvo imalo 9 tehničkih intervencija od čega na ili u objektu 8 te na otvorenom 1. Na intervencijama je učestvovalo ukupno 110 vatrogasaca sa 38 vozila, a operativni vatrogasci odradili su ukupno 228 radnih sati na intervencijama. Za vrijeme protupožarne sezone koja je trajala od 01.06. – 30.09.2018. godine društvo je zapošljavalo 3 sezonska djelatnika što se pokazalo vrlo efikasnim. Također, bili su koordinatori prilikom zapošljavanja 22 osoba sa područja općine u programu javnih radova HZZ-a za poslove „Preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava“. Zapovjednik Perković je istaknuo kako je odazivom operativnih vatrogasaca na intervencije zadovoljan, te im se zahvalio što ne štedeći sebe, hvataju se u koštac sa vatrenom i ostalim stihijama spašavajući ljudske živote i imovinu.

Na skupštini su dodijeljena i odlikovanja i medalje zaslužnim članovima društva.

Vatrogasnu spomenicu za 10 godina aktivnosti dobili su je Gojko Crnković, Ana Vičić i Davor Vičić.

Zlatnu vatrogasnu medalju dobili su Ivica Perković i Mile Vranić.

Podijeljene su uvjerenja za usavršavanja koje su članovi položili od posljednje skupštine: specijalnost „Spašavanje pri tehničkim intervencijama“-  Alenu Perkoviću, Alanu Kušaniću, Ivici Vraniću, Ivici Jurašiću, Ivici Perkoviću, Mili Vraniću, Marku Draženoviću, Tomislavu Milakoviću, Ivanu Boriću i Ivanu Dasoviću te za specijalnost „Gašenje požara otvorenog prostora i prijevoz helikopterom“ – Alenu Perkoviću, Marku Draženoviću i Ivanu Boriću.

Također, predsjednik Alan Kušanić podijelio je zahvalnice za poseban doprinos u opremanju i razvoju vatrogastva na području općine Brinje županijskom vatrogasnom zapovjedniku Hrvoju Ostoviću, načelniku Općine Brinje Zlatku Fumiću, Anti Ugarkoviću i tvrtki Kušanić d.o.o. iz Brinja.

Okupljene je nakon tog pozdravio načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić koji je čestitao društvu 123. rođendan. Istaknuo je odličnu suradnju između Općine i DVD-a te kako je izuzetno ponosan kada vidi novu nabavljenu autocisternu i novo navalno tehničko vozilo koje je došlo nedavno iz Austrije. Također, načelnik Fumić je napomenuo kako će uskoro krenuti rekonstrukcija vatrogasnog doma i garaže za koje je u prošloj godini potpisan ugovor u iznosu od 3 milijuna kuna te s obzirom na otežane uvjete rada, posebno u požarnoj sezoni, Općina Brinje će osigurati sredstva za veće plaće zaposlenicima DVD-a.

Sve je pozdravio i tajnik Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije Ivica Marković koji je čestitao društvu na novim vozilima i opremi. Osvrnuo se na odličnu suradnju između Vatrogasne zajednice županije i brinjskog  vatrogasnog društva te zaželio puno uspjeha u radu. Posebno je pozdravio mlade snage društva koje rade odličan posao, a nakon toga se zahvalio i starijim rukovodećim članovima koji su ostavili brinjsko vatrogastvo u dobrim rukama.

Uzvanicima su se obratili i predstavnici prijateljskih i bratimljenih društava koji su uručili prigodne darove brinjskim vatrogascima.

DVD BRINJE