Održana 13. Izložba paške ovce i paškog sira

0

NOVALJA – U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira ”Zaglava” iz Novalje, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza te Grada Novalje uzgajivači paške ovce te proizvođači paškog sira po trinaesti puta izložili su na rivi u Novalji dvadeset kolekcija paških ovce te paške sireve s 24 obiteljska gospodarstava, proizvedene na tradicionalan.

Izložbu je otvorila Vesna Gantner, pomoćnica ministra poljoprivrede, koja je ovom prilikom iznijela niz novih mjera i planova Ministarstva poljoprivrede kojima će biti zadovoljni i paški uzgajivači ovaca.

Paške uzgajivače pozdravio je i ravnatelj HPA Zdravko Barač, koji je posebno pohvalio iznimno visoku ovogodišnju kvalitetu sira. Upoznao je prisutne da je u korist svih paških udruga ovčara od strane stručnjaka sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Zavoda za specijalno stočarstvo i Hrvatske poljoprivredne agencije izrađen Elaborat o kvaliteti mesa paške janjetine. Elaborat je predan Certifikacijskoj komisiji pri ministarstvu poljoprivrede.

Ekskluzivno za ovogodišnju Izložbu paške ovce i paškog sira dobili smo informaciju – paška janjetina od ovoga tjedna zaštićena je OZNAKOM IZVORNOSTI u kategoriji svježeg mesa.

Kod nagrađivanja ovogodišnjih kolekcija ovaca, ovna te paškog sira komisije su imale iznimno težak zadatak zbog izuzetno visoke ovogodišnje kvalitete.

Stručna komisija sastavljena od stručnjaka s Agronomskog fakulteta iz Zagreba i djelatnika Hrvatske poljoprivredne agencije ocijenila je i izabrala najkvalitetnija grla i šampiona izložbe 2013.
Najbolju kolekciju ovaca ima Slavica Zubović a najboljeg ovna Ksenija Gligora.

Komisija za ocjenu sireva u sastavu stručnjaka za sirarstvo s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Biotehniške fakultete iz Ljubljane i HPA, ocjenjivala je sireve senzornom ocjenom u skladu s Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. Prema komisiji, ovo je bila iznimno uspješna godina, te je kvaliteta ocijenjenih sireva najbolja dosada. Dodijeljeno je ukupno 8 zlatnih plaketa, 5 srebrnih te 3 brončane.
Ovogodišnji šampion u kvaliteti sira je Franjo Zubović iz Kolana.

M.Š.