Održana godišnja skupština DVD-a Brinje

U subou je u Vatrogasnom domu Brinje održana je 122. redovna izvještajna skupština DVD-a Brinje. Vatrogasnu skupštinu su, uz prijateljska i bratimljena vatrogasna društva, uveličali: načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović i tajnik ŽVZ LSŽ Ivica Marković, načelnik Policijske postaje Otočac Stjepan Dujmović, brinjski župnik Pejo Ivkić, ravnateljica DV Tratinčica Ružica Perković, direktorica Komunalnog društva Brinje Josipa Pavlović, upravitelj Šumarije Brinje Boško Uzelac i dr.

Ovogodišnja skupština bila je izvještajnog karaktera te je predsjednik Alan Kušanić podnio godišnje izvješće o radu društva za 2017. godinu te plan rada za 2018. godinu. U izvješću je navedeno kako brinjsko vatrogasno društvo broji 107 članova, od toga 20 operativnih članova koji ispunjavaju sve zakonske norme za izlazak na intervencije. Prema stručnoj osposobljenosti društvo ima jednog višeg vatrogasnog časnika, jedanaest časnika od čega četiri imaju položen ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima, četiri dočasnika, a ostalo su vatrogasci 1. klase i vatrogasci. Veseli brojka od 22 pripadnika vatrogasne mladeži koja pokazuje kako DVD Brinje ima svijetlu budućnost pred sobom.

Nastavak ispod oglasa

Od važnijih aktivnosti u prošloj godini koje nisu izravno vezane uz intervencije istaknuta je organizacija 121. godišnje skupštine, sudjelovanje na memorijalnome malonogometnome turniru „Alenovi prijatelji“ u Ogulinu, obilježavanje Dana vatrogasaca na blagdan Sv. Florijana te mjeseca svibnja – mjeseca zaštite od požara raznim aktivnostima (dani otvorenih vrata i posjet osnovne škole i vrtića DVD-u Brinje, sudjelovanje na vatrogasnoj vježbi u Sincu), sudjelovanje u humanitarnoj akciji „SRCE KORNATSKO“ povodom 10.-te godišnjice kornatske tragedije. DVD Brinje je sudjelovao pri organizaciji različitih manifestacija na području Općine poput Dana općine i blagdana Velike Gospe, Dana državnosti, Dana domovinske zahvalnosti, hrvatskih branitelja i godišnjice VRO „Oluja“, Dana sjećanja na pad grada Vukovara, obilježavanja dana pogibije 4 hrvatska redarstvenika na Žutoj Lokvi te dana pogibije hrvatskog branitelja Zlatka Mesića u Glibodolu. Također, DVD Brinje je pružio pomoć TZO Brinje pri organizaciji biciklističke utrke „BRINJE BIKE 2017.“ i koncerta „80.-te su bile godine“, Planinarskom društvu „Škamnica“ oko organiziranja tradicionalnog Uspona na Zarin te pomoć KUD-u Brinje oko organiziranja smotre folklora „Nad Gradinom misečina sija“. Osim navedenog, organiziran je prijevoz pitke vode pučanstvu uslijed velike suše, kompletno je uređena vatrogasna garaža i spremište. U 2017. godini su se 4 člana školovala za zvanje vatrogasac, a nabavljena je i vatrogasna oprema za požare otvorenog prostora financijskim sredstvima Vlade RH-a

Zahvaljujući Općini Brinje, izvršena je prijava kapitalnog projekta „Rekonstrukcija i opremanje Vatrogasnog doma i garaže DVD-a Brinje“  na podmjeru 7.4.1. unutar Programa ruralnog razvoja RH u vrijednosti od 2,9 milijuna kuna. Rezultati prijave se očekuju ovih dana.

U suradnji s županijskim vatrogasnim zapovjednikom Hrvojem Ostovićem ostvarena je važna suradnja s predstavnicima vatrogasne pomoći ispred vlade Austrije – pokrajine Tirol na čelu s Peterom Logarom te je rezultat aktivnosti bila donacija vatrogasnog navalnog vozila i opreme.

Zahvaljujući financijskoj pomoći Općine Brinje delegacija DVD-a je otišla u austrijski grad Hall po donirano vozilo gdje su prošli obuku za rad s vozilom. Po dolasku vozila u Brinje organizirana je prezentacija novonabavljenog vozila iz Austrije te blagoslov vozila.

Predsjednik Alan Kušanić je na kraju svog izvješća istaknuo kako DVD Brinje i ove godine ima mogućnosti dobiti dva nova vatrogasna vozila, donaciju iz Austrije, od Vlade Tirola. Za ostvarenje donacije potrebno je ispuniti jedan jako važan uvjet, a to je nabavka nove vatrogasne cisterne, i to uz suradnju i pomoć lokalne samouprave, a rok za to je 15.7. ove godine.

U kontekstu  priče o donaciji novih vozila, predsjednik Kušanić istaknuo je izuzetno dobru suradnju koju je DVD Brinje ostvaruje s Općinom Brinje Na tome se zahvalio, prije svih ostalih čimbenika, načelniku Brinja Zlatku Fumiću jer je on ona prva karika dobre suradnje.

Osim načelniku, zahvalio se i predsjedniku Općinskog Vijeća Ivanu Perkoviću, zamjeniku načelnika Milanu Kolaku kao i svim općinskim vijećnicima, te istaknuo i dobru suradnju s Osnovnom školom Luka Perković Brinje pri čemu je zahvalio ravnateljici škole Mariji Vičić.

Nakon predsjednika Kušanića, izvješće je podnio zapovjednik DVD-a Brinje Alen Perković koji je rekao kako je društvo u prošloj godini imalo ukupno 111 intervencija, od toga je bilo 102požarnih intervencija, i to 95 požara otvorenih prostora te su odradili ukupno 1051,5 radnih sati na intervencijama. Na zapovijed županijskog vatrogasnog zapovjednika, društvo bilo je na 2 izvanredne dislokacije u Kistanju i Drnišu, te na ispomoći u gašenju požara na sjevernom Velebitu. Za vrijeme protupožarne sezone koja je trajala od 01.06. – 30.09.2017. godine društvo je zapošljavalo 3 sezonska djelatnika što se pokazalo vrlo efikasno. Također, putem mjere HZZ-a Javni radovi društvo je tijekom sezone zaposlilo dva vatrogasna ophodara. Zapovjednik Perković je istaknuo kako je odazivom operativnih vatrogasaca na intervencije zadovoljan, te im zahvalio što ne štedeći sebe, hvataju se u koštac sa vatrenom i ostalim stihijama spašavajući ljudske živote i imovinu.

Na skupštini su dodijeljena i odlikovanja i medalje zaslužnim članovima društva.

Vatrogasnu spomenicu za 20 godina aktivnosti dobio je Alan Kušanić.

Vatrogasnu spomenicu za 50 godina aktivnosti dobili su Vlado Javor i Ante Burić.

Vatrogasnu spomenicu za 60 godina aktivnosti dobio je Ivan Lokmer.

Brončanu vatrogasnu medalju dobili su Davor Borić, Gojko Crnković, Emir Cerić, Davor Vičić, Ana Vičić, Darko Draženović i Ana Manjerović.

Podijeljene su diplome i uvjerenja za usavršavanja koje su članovi položili od posljednje skupštine: zvanje vatrogasac – Nikoli Vraniću, Ivanu Dasoviću, Dubravku Javoru i Davoru Rumenoviću; specijalnost „Aparati za zaštitu dišnih organa“-  Alenu Perkoviću; specijalnost „Bolničar – prva pomoć u vatrogastvu“ – Alanu Kušaniću i Alenu Perkoviću.

Također, predsjednik Alan Kušanić podijelio je zahvalnice za poseban doprinos i suradnji pri nabavci novog vatrogasnog vozila županijskom vatrogasnom zapovjedniku Hrvoju Ostoviću, načelniku Općine Brinje Zlatku Fumiću, Dragi Linariću i tvrtki Kušanić d.o.o. iz Brinja.

Okupljene uzvanike pozdravio je načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić koji se zahvalio DVD-u Brinje na svemu što su učinili i čine u zaštiti od požara, ali i na tome što su aktivni dionici javnog života Brinja te sudjeluju u svim društvenim aktivnostima, manifestacijama. Osvrnuo se također na svoje obećanje o nabavci nove vatrogasne cisterne za koju zna da je uistinu prijeko potrebna društvu te se nada što skorijem rješenju navedenog problema. Također, načelnik Fumić je spomenuo kako je Općina Brinje, uz redovna sredstva koja na godišnjoj razini osigurava u proračunu za obavljanje vatrogasne djelatnosti, uložila  dodatna financijska sredstva i u izradu projektne dokumentacije kako bi se moglo aplicirati na Mjeru 7.4.1 iz Programa ruralnog razvoja za dobivanje sredstava za rekonstrukciju i opremanje Vatrogasnog doma Brinje što je projekt ukupne vrijednosti od 3 milijuna kuna.

Uzvanicima se obratio i županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović koji se u svom govoru zahvalio DVD-u Brinje na svemu što čine u razvoju vatrogastva u Ličko-senjskoj županiji te pohvalio je rad mladog vodstva Društva koje je okosnica sveg što se u Društvu događa.

Uzvanicima su se obratili i predstavnici prijateljskih i bratimljenih društava koji su uručili prigodne darove brinjskim vatrogascima.

A.M./DVD BRINJE