Vez dugi niz godina gospićki Ogranak Matice hrvatske ima mnoštvo razloga za ponos. Iz njih je mnoštvo predavanja, promocija i nastupa u kojima su na sebi svojstven način javnosti prezentirali mnoga djela i sadržaje koji su zaintrigirali kulturnu javnost ove sredine. Jučer je održana izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Gospiću u prostorijama Ogranka na kojoj je izabrano novo rukovodstvo Ogranka za naredno četverogodišnje razdoblje.
Za predsjednicu je ponovno izabrana ugledna gospićka profesorica Ana Lemić, za dopredsjednika je izabran dr.sc. Joso Vrkljan, a za tajnicu Ogranka izabrana je mag.oes. Tihana Štimac. Uz predsjednicu, dopredsjednika i tajnicu u predsjedništvo Ogranka izabrani su doc.dr.sc. Ivan Brlić i mag. prim. Mario Jurjević. Za blagajnicu je izabrana Vera Popravak. U nadzorni odbor Ogranka Matice hrvatske u Gospiću izabrani su izv.prof.dr.sc. Jasminka Brala Mudrovčić, Marijana Musić Mašić, prof. i prof. Ivan Orešković. Na skupštini su izabrane i ovlaštene osobe za zastupanje Ogranka Matice hrvatske u Gospiću, a one su predsjednica prof. Ana Lemić i tajnica Tihana Štimac.
Matica hrvatska u Gospiću osnovana je daleke 1843. godine. Nakon II. Svjetskog rata Ogranak Matice hrvatske u Gospiću obnovljen je 27. studenog 1966. godine i djelovao je do 31. prosinca 1971. godine, kada je i većina ogranaka Matice hrvatske u Hrvatskoj ugašena političkim dekretima. Svoj rad Ogranak Matice Hrvatske u Gospiću obnovio je među prvima u samostalnoj Hrvatskoj i to 13. svibnja 1990. godine. Od tada do danas vrlo uspješno djeluje u kulturnim događanjima na području Like, a njegovi članovi s ponosom šire i promiču hrvatsku kulturu i hrvatski identitet.
S obzirom na činjenicu kako je na ovaj način Ogranak Matice Hrvatske Gospić opet pratio zacrtanu potku koju čini spoj iskustva, intelekta i entuzijazma, uopće ne treba sumnjati na buduće dosege rada ovog tima.

L. O.