Održana manifestacija za bolji život u trećoj životnoj dobi

Program međugeneracijske suradnje EU projekta „Zajedno za zlatnu dob“ održan je danas u Gospiću. U tu se svrhu uključila skupina umirovljenika i mladih iz Zagreba i Gospića. Kroz cijeli projekt bila je istaknuta međugeneracijska solidarnost s obzirom na partnerske udruge, a održano je i nekoliko radionica u organizaciji udruge „Obnova“.

Dobrodošlicu svim sudionicima zaželio je župan ličko-senjski Ernest Petry naglašavajući vrijednost boravka u prirodi i redovnih tjelesnih aktivnostima.

Nastavak ispod oglasa

-Čestitam organizatorima na ovome vrlo vrijednom projektu, zahvaljujem i veteranima 1. gardijske brigade „Tigrovi“, udrugama specijalne policije, sportskim klubovima i svima koji su na svoj način podržali današnju manifestaciju. Maloprije sam se čuo s ministrom branitelja Tomom Medvedom i ovom prigodom vam svima prenosim njegove pozdrave, uz nadu da ćete danas realizirati sve što je planirano.

Ovaj projekt dat će doprinos u zdravstvenom smislu žiteljima grada Gospića i cijele Ličko-senjske županije prilikom uključivanja u mnoge projekte. Ponovit ću da smo Ličko-senjska županija i ja stalno na raspolaganju našim građanima, a već je u planu realizacija nekoliko projekata ovakve vrste. Na taj način idemo u nekom novom smjeru, na korist svih naših građana. Hvala vam na dolasku i ovu manifestaciju proglašavam otvorenom, rekao je župan Petry.

Mladi i umirovljenici igrali su tijekom dana društvene igre, gledali filmove te odradili zajedničku tjelovježbu. Cilj ovog druženja i edukacija je jačanje kapaciteta prijavitelja i partnera za provođenje aktivnosti namijenjenih umirovljenicima, kao i razvijanje i provedba kompleta aktivnosti za umirovljenike s ciljem unaprjeđenja kvalitete života.

O mehaničkim povredama i padovima u trećoj životnoj dobi govorio je dr. sc. Mario Baić.

Radionicu o kuhanju vodio je poznati gospićki slastičar Jasin Džemaili, dok je radionicu o prevenciji i redukciji bolesti realizirala Dubravka Sajković dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije. Vlasnik pekare „Tušak“ Danijel Tušak predstavio je ovom prigodom svoju liniju sendviča pod nazivom „Marijan Matijević, s naglaskom na ekološke namirnice od kojih su ovi sendviči načinjeni

M. S./L.O.