Prva ovogodišnja sjednica Prezbiterskog vijeća održana je proteklih dana u biskupskom ordinarijatu u Gospiću. Pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića tom je prigodom posebno pozdravljen preč. dr. Željko Blagus koji je umjesto vlč. Ante Luketića novi predstavnik Ogulinskog dekanata.
Nakon što je kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao zapisnik s prošlogodišnje jesenske sjednice, biskup Križić dao je pregled stanja u biskupiji. Istaknuo je pastoralne teškoće s kojima su se svi u pandemiji susretali, naglasivši da su ipak u cijeloj biskupiji po planu održana sva slavlja podjela krizme. Kongregacija za bogoštovlje uputila je dopis o potrebi povratka vjernika u crkve, kako se ne bismo pretvorili u “online Crkvu”, rekao je mons. Križić. Podsjetio je također da je biskupija u posljednje dvije godine dobila petoricu novih svećenika, a uz to su još dvojica inkardinirana u prezbiterij Gospićko-senjske biskupije.
Biskup je izvjestio nazočne u kojoj su fazi izgradnja Svećeničkog doma i samostana sestara Karmelićanki u Gospiću, kao i sanacija dijela Svetišta na Udbini, te je istaknuo teškoće zbog velikih troškova. Glede vjeronauka u župama, biskup je podsjetio kako zbog pandemijskih okolnosti postoje teškoće u održavanju župne kateheze, dodavši da se kateheza može održavati u velikim župnim dvoranama, a ako ih nema može se i u crkvi gdje je veći prostor. Također je podsjetio na važnost dara za potrebe Svete Stolice, tzv. Petrova novčića, koji će se ove godine prikupljati u nedjelju, 4. listopada.
Na koncu dnevnog reda kancelar Mišel Grgurić je pročitao izvješća i planove povjerenstava za sljedeću godinu, koje su pastoralni povjerenici elektroničkom poštom dostavili Ordinarijatu. Bit će to Povjerenstvo za duhovna zvanja (mons. Miličević), Povjerenstvo za ministrante (preč. Grgurić), Povjerenstvo za župna pastoralna vijeća i Povjerenstvo za obiteljski pastoral (mons. Tomislav Šporčić) te Povjerenstvo za medije (mons. Mile Pecić).

L. O.