U vrijeme molitvene inicijative Vijeća europskih biskupskih konferencija u gospićkoj katedrali slavljena je misa za žrtve pandemije i rata te za mir u Ukrajini i cijelome svijetu. Misu je predslavio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević, a suslavili su vlč. Zlatan Sušić i vlč. Stanko Smiljanić.

Mons. Miličević se u homiliji kratko dotaknuo teških situacija u kojima se čovjek brzo nađe. Vjernici se ne mogu prepustiti samo nekom pesimističnom promatranju te situacije, nego su dužni odazvati se na molitvu, preispitujući autentičnost svoga obraćenja i bogoljublja.
Rečeno je kako je sudbina svijeta više u rukama dobrih koji trebaju molitvom odgovoriti na sve izazove, nego li moćnika koji nameću tijek događaja. Pritom je starozavjetni Mojsijev primjer. Naime, poznato je da je Bog više promatrao Mojsija i njegove pomoćnike u molitvi, nego li same ratnike na bojištu.

Gospa u Fatimi 1917. nagovijestila je današnja dramatična događanja, ali je također rekla da postoji oružje dobra koje je jače od sveg zla, a to molitva svete krunice. Na koncu je propovjednik prema naviještenom Evanđelju, u kojem je Isus poručio da je sve što se ište potrebno iskati s vjerom.

-Smiluj nam se Gospodine, jer smo sagriješili“. Neka oči našeg naroda budu usmjerene na Gospodina i njegovo milosrđe, kao i na Marijin majčinski zagovor, istaknuo je tijekom homilije mons. Marinko Miličević.

L. O./GSB