Održana svečana sjednica povodom proslave Dana općine Brinje

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća petak 10.08. Vatrogasnom domu u Brinju započeo je program proslave Dana Općine Brinje i blagdana Velike Gospe. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovao je veliki broj uzvanika iz cijele Hrvatske, između ostalog ličko-senjski župan dr. Darko Milinović kao osobni izaslanik Predsjednice RH, državni tajnik Darko Nekić, saborski zastupnici Tomislav Klarić, Milorad Batinić, Marijan Kustić, mnogi gradonačelnici i načelnici te brojni drugi uglednici, gospodarstvenici i predstavnici kulturnog, sportskog i društvenog života Općine Brinje i Ličko-senjske županije. Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Brinja uveličali su svojim nastupima članovi KUD-a „Brinje“.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Perković koji je pozdravio sve nazočne goste i zaželio im dobrodošlicu.

Mnoštvo projekata u fazi realizacije-odobreno preko 25 mil.kn. bespovratnih sredstava

Nastavak ispod oglasa

U svom govoru načelnik Zlatko Fumić je istaknuo brojne projekte iz protekle godine za koje su dobivena sredstva i u fazi su realizacije: sanacija odlagališta Javorov Vrh vrijedna 11 mil.kn, program „Zaželi“ vrijedan 1,7 mil.kn., opremanje i rekonstrukcija DVD-a Brinje 3 mil.kn., rekonstrukcija i opremanje stare zgrade općine 2,5 mil.kn, energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Tratinčica 1,3 mil.kn. i uređenje okoliša vrtića vrijedno 150.000 kn, izgradnja reciklažnog dvorišta 4,4 mil.kn., nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada vrijedno 550.000 kn, izrada Strategije razvoja Općine Brinje 113.000 kn,  izgradnja vodovoda Križ Kamenica-Vodoteč s odvojkom za Brinjsku Kamenicu vrijedna 4 mil.kn., organizirani prijevoz starijih osoba projekt koji se provodi preko Udruge Pavenka vrijedan 103.000 kn. Prijavljeni su projekti i čeka se pozitivno mišljenje za rekonstrukciju centralnog groblja u Brinju u vrijednosti od 3 mil.kn., modernizacija javne rasvjete 650.000 kn, širenje mreže socijalnih usluga 1 mil.kn., rekonstrukcija tržnice 6 mil.kn. i dr.

Načelnik Fumić je u svom govoru pohvalio izvrsnu suradnju s županom Milinovićem i Ličko-senjskom županijom te istaknuo kako je zajedničkim snagama prijavljen je projekt energetske obnove zgrade DZ u Brinju te im je odobreno 550.000 kn. Također odobrena su sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije za šetnicu oko jezera Brodić u visini od 120.000 kn.

Na kraju svog izlaganja načelnik Fumić je zahvalio svim svojim direktoricama i djelatnicima na požrtvovnom radu za boljitak Općine Brinje.

Milinović – izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Prigodnim riječima Dan Općine Brinje čestitali su Martin Baričević, načelnik Jasenica i predsjednik UORH-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, saborski zastupnik Marijan Kustić i na kraju ličko-senjski župan dr. Darko Milinović.

Župan Milinović nazočne je pozdravio kao osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te je prenio pozdrave Predsjednice koja nažalost nije bila u mogućnosti sudjelovati u obilježavanju Dana Općine. U svom govoru župan Darko Milinović je istaknuo izvrsnu suradnju s Općinom Brinje što se ogleda i kroz zajedničke projekte koje je spomenuo i načelnik Fumić.  Lani je županija kroz decentralizirana sredstva u Općinu Brinje uložila oko 5 mil.kn, a isto se planira i ove godine, posebno je istaknuo projekt rekonstrukcije ceste Glibodol-Lička Jesenica vrijedan 3 mil.kn. koja se trebaju osigurati kroz proračun ŽUC-a. Župan je istaknuo kako Ličko-senjska županija stoji na raspolaganju svim gradovima i općinama kao podrška u realizaciji projekata. Također, naglasio je kako Ličko-senjska županija ima bogatu perspektivu, ali moramo se boriti za decentralizaciju sredstava kako bi sredstva iz naše županije u njoj i ostajala.

Uručena Javna Priznanja i potpisana Povelja o bratimljenju

Na sjednici su predsjednik Vijeća Ivan Perković i načelnik Zlatko Fumić uručili Javna priznanja u obliku Povelje: Upravnom odjelu za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo Ličko-senjske županije, Ispostava Otočac za izuzetnu suradnju i pomoć pri realizaciji projekata, dr.sc. Ani Azinović Bebek za rad na očuvanju arheološke baštine Brinja, Branki Pavlović za promicanje zavičajne baštine putem fb stranice „Priče iz ličkog kraja“, Zlatku Božičeviću za dugogodišnji rad na razvoju kulturno umjetničkog amaterizma i Iris Šprajc za iznimne uspjehe u sportu.

Osim Javnih priznanja, Općinsko vijeće je donijelo Odluku o bratimljenju s Općinom Jakšić.  Načelnik Jakšića Ivica Kovačević i načelnik Fumić su bratimljenje ozvaničili svečanim potpisivanjem Povelje o bratimljenju.

Na sjednici je široj javnosti predstavljena gotička skulptura „Madona s Djetetom“ iz burga Sokolac koja se nakon dugogodišnje restauracije vratila u Brinje. O skulpturi je govorila muzejska stručnjakinja Vesna Kusin, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Predsjednik ZK Sokolac Dragutin Perković predstavio je knjigu „Pjevana narodna baština brinjskoga kraja“.

Na kraju svečane sjednice direktorica TZ Brinje Danijela Dasović Vranić podijelila je nagrade za najljepše uređene okućnice. Na trećem mjestu je okućnica Mirjane Smiljanić iz Prokika, drugo mjesto je pripalo okućnici Antona Bublića iz Brinja, a najljepša okućnica ove godine je u Jezeranama i u vlasništvu je Drage Salatović.

L.O./A.M.