Lokacija današnje panel-rasprave o  održivom turizmu nije odabrana slučajno. Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se na području Lika destinacije u kojoj se još nalaze dva nacionalna parka te park prirode, pećinski park Grabovača, kao i niz prirodnih fenomena koji ovu destinaciju čine jedinstvenom. Naglasio je to tijekom panel rasprave u hotelu „Jezero“ državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina.

-Na koji način „pomiriti“ zaštićena područja u Hrvatskoj i potrebe intenzivnog  turizma. S nama su danas predstavnici 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode. Odgovor nije jednostavan i ovisi o okvirima koje ćemo sami zadati, ovisi o nama. NP Plitvička jezera, NP Krka i NP Sjeverni Velebit su dobri primjeri održivosti razvoja, s dobrim programima. Bilo da je riječ o infrastrukturi, edukaciji stanovništva i zaposlenika ili zaštiti okoliša. Usudio bih se reći da principe održivosti razvoja kreiramo sami, ali su nužne i promjene u našim glavama, rekao je pomoćnik Glavina. Pomoćnik ministra  Igor Kreitmayer iz Ministarstva zaštite okoliša također je istaknuo važnost razvoja turizma, ali ne pod svaku cijenu.

-Ponekad nas optužuju da smo sa 38 posto zaštićenih područja prirode u samom europskom vrhu. Upravo je to uvjet za razvoj turizma. Gotovo 10 posto naših turista obavezno posjećuju NP Plitvička jezera. Iz svega ovoga vidimo koliko su zaštićena područja RH  ključni resursi našeg održivog razvoja. Mi smo na sreću uspješno zaštitili veći dio tih naših bogatstava, a ključna rečenica pri zaštiti prirode za ostala područja je da za pravu zaštitu još nije kasno, rekao je Igor Kreitmeyer. O aspektima zaštitne prirodnih područja kroz odgovorni razvoj turizma prezentaciju je održala Izidora Marković Vukadin iz Instituta za turizam.

Voditelj panela Mislav Togonal upitao je ravnatelja NP Plitvička jezera Tomislava Kovačevića razloge  i efekte uvođenja e-naplate ulaznica u park.

-O konačnim učincima ovog sustava naplate ulaznica još je rano govoriti. Iskustva su za sada pozitivna. Hoće li se na ovaj način nešto smanjiti broj posjetitelja također je teško prognozirati. Jedan od glavnih ciljeva ovog koraka je rasteretiti špicu sezone, mjesece srpanj i kolovoz. Zato vjerujem da se to neće odraziti na ukupan broj posjetitelja. U prvom redu naša je zadaća očuvati ekološku ravnotežu Plitvičkih jezera, njihovu floru i faunu, sedrene barijere, brojne endeme… Na širem području u tijeku je aglomeracija, ugrađen je pročistač otpadnih voda, organiziramo brojne ekološke akcije, pri čemu će se ravnomjernije rasterećenje broja posjetitelja svakako odlično odraziti na ukupnu zaštitu Plitvičkih jezera, rekao je ravnatelj Tomislav Kovačević, dodavši kako park svake godine u nekoliko navrata organizira mogućnost posjeta po posebnim, promotivnim cijenama, pri čemu je odaziv posjetitelja iznimno dobar. Govoreći o održivom razvoju ovog dijela Hrvatske Tomislav Kovačević je naglasio važnost angažmana NP Sjeverni Velebit, NP Paklenica, Pećinskog parka Grabovača koji sudjeluju u ukupnoj turističkoj ponudi, dok se oko ovih destinacija veže mnoštvo OPG-a i privatinih smještajnih kapaciteta. Državni tajnik Tonči Glavina ustvrdio je kako je turizam sve važnija gospodsrska grana u RH, pri čemu je održivost  očuvanja prirode nukleus naše budućnosti.

L.O.