Oduzeto pravo na život

GOSPIĆ-Navršava se 78 godina od Senjskih žrtava, tragičnog događaja koji je te davne 1937. godine zavio u crno cijelu Liku i Hrvatsku. Prilikom povratka iz Senja u Gospić kamion pun mladeži bio je zaustavljen hicima iz žandarskih pušaka. Ukupno je poginulo šest mladića i jedna djevojka. Kao jedini razlog ovog sračunatog masakra ondašnji pro-jugoslavenski tisak naveo je podatak po kojemu su mladi Gospićani pjevali hrvatske pjesme!
Na zadnjem počivalištu nedužnih žrtava u groblju sv. Marije Magdalene danas su se poklonili župan Milan Kolić, zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, građani… Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar.
Malo je poznato da je među brojnim ranjenicima pogođenim žandarskim hicima u Senju bio i Milan Biljan, djed zamjenika gradonačelnika Ivana Biljana. Čitao je iz povijesti o detaljima toga masakra, događaja o koji se niti u jednoj Jugoslaviji nije smio spominjati. Zato njegov unuk danas s vremenskim odmakom i s novim političkim vjetrovima slobodne Hrvatske o svemu može slobodno govoriti.
-Bio je to pomno pripremljeni i izvedeni masakr, zločinački čin izvršen bez ijednog povoda. Stojeći danas ovdje na grobovima mladeži kojoj je hicima uskraćena radost života teško se oteti dojmu kako za taj zločin nije bilo razloga, kao niti da za njega nitko nikada nije niti odgovarao. Iza svega je stajala tadašnja četnička organizacija gospićkih radikala. Tada se na sahrani okupila cijela Lika i mnogi Primorci. Željeli su veličanstvenim ispraćajem pokazati štovanje prema žrtvama, ali i odlučnost kako se preko ovakvih događaja, kojih je u manjem obimu bio diljem Like, više neće prelaziti. Senjske su žrtve bile tek dio mozaika hrvatskog mučeništva. Nakon ulaska partizana u Gospić 1945. godine opet su izvršavani masakri, najviše nad potpuno nedužnim civilima hrvatske nacionalnosti. Ni o tome se u bivšoj državi nije smjelo govoriti. U cijeloj svojoj burnoj povijesti neprestano smo bili u ulozi žrtve, pa tako i u Domovinskom ratu. Razlozi tih pogroma i genocida uvijek su se nanovo izmišljali, ali uvijek sa samo jednim ciljem: uništiti sve što je hrvatsko, rekao nam je Ivan Biljan. Na mjestu brutalne likvidacije gospićke mladeži sutra će se u ulici Potok u Senju održati komemoracija u znak sjećanja na ličku mladost kojoj tadašnja politika nije dopustila život.
M. S.