Uspješno planinarsko događanje u Brinju

Peti po redu tradicionalni uspon planinara na brdo Zarin (828 m)nedaleko Brinja protekao je u znaku obilježavanje 80. obljetnice PD Škamnice. Planinarskom pohodu se odazvalo preko 500 planinara iz cijele Hrvatske, a nakon okupljanja o povijesti društva govorila je članica Upravnog odbora  gđa Vesna Crnković. Krenulo se iz centra Brinja nakon razgledanja starog grada Sokolca, a uspon s povratkom trajao je oko četiri sata. Nakon fotografiranja na samom vrhu mnogi planinari su posjetili vidikovac Kozjak s kojeg se prostire lijep pogled na jezero i širi okoliš kroz koji prolazi autocesta. Nakon tradicionalnog ručka dobro pripremljenog graha uz živu glazbu se plesalo i veselilo, a više štandova nudilo je planinarima brinjske domaće specijalitete i delicije.

Okupljanje planinara kojem je prisustvovalo 40 planinarskih društava zaključio je podjelom diploma predsjednik Društva Gojko Crnković. Planinare je pozdravio dopredsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Tomislav Čanić, koji nije krio zadovoljstvo odazivom velikog broja ličko-senjskih planinara. U ime PD Željezničara iz Gospića pozvao je planinare svih društava da se odazovu otvorenju proširene planinarske obilaznice LIČKI GORSKI BISERI koje će se održati 17. svibnja u Ličkom Lešću uz bogat planinarski program i uspon na Markovića Rudine (1105 m). Planinarima se obratio i načelnik općine Brinje Zlatko Fumić, koji se zahvalio svima na odazivu, a posebno domaćem društvu Škamnici koje na najbolji mogući način promiče prekrasan brinjski kraj.

Posebno priznanje dobili su najmlađi pet godišnji Matej iz Biograda i najstariji sudionik pohoda  Branko Blažević iz Mrkoplja koji uskoro navršava 94 godine.

lo