Zbog opasnosti od pojave opake bolesti svinjske kuge Ministarstvo poljoprivrede je lovačkim društvima izdalo naputak da se u razdoblju od 1. listopada do 15. studenoga vrši pojačani odstrel ženske populacije divljih svinja. Dakle divljači na čiju su brojnost bila ponosna sva lovačka društva. Kako je sve to teklo u Ličko-senjskoj županiji?

Pomalo šlampavo, kazuju nam podaci iz Veterinarskih ambulanta s područja Like. Da bi lovci dokazali odstrjel ženke divlje svinje bilo kojeg uzrasta trebalo je u najbližu veterinarsku stanicu donijeti pomalo morbidan dokaz-odsječenu vaginu (stidnicu) odstrjeljene životinje. Za to je svaki lovac dobivao po 600 kuna nagrade. Čini se da mnogi lovci nisu dobro proučili odredbe i detalje ove akcije pa su nakon odstrjela fotografirali divljač i s time željeli dokazati obavljenu zadaću. Tako se npr. u Brinju dogodilo da se tijekom razdoblja pojačanog izlova odstrjeljen veći broj krmača i ženske nazimadi, ali nitko od lovaca nije postupio po naputku pa su pri tome ostajali bez novčane naknade.

Najbolje su u tom smislu prošli lovci s šireg područja Gospića jer su u Veterinarsku stanicu donijeli 17 dokaza o odstrjelu ženki divljih svinja. Ukupni broj je vjerojatno veći, ali bez traženog dokaza novčana naknada se nije mogla ostvariti.

M. S.