Okupljanje za kvalitetniju proizvodnju sira

Kako smo već javljali hotel „Luna“ u Jakišnici na Pagu od danas je domaćin 18. Savjetovanja za uzgajivače ovaca i koza i 17. Izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Organizatori ovih okupljanja su Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, te Udruga uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira „Zaglava“.
Tijekom dvodnevnog druženja sudionicima savjetovanja, uzgajivačima ovaca i koza i proizvođačima hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, predavanja iz područja provedbe uzgojno selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca i koza, održat će stručnjaci sa Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
U sklopu provedbe EU projekta Grass Croatia sufinanciranog od strane Europske komisije danas će predavanje od 18 sati održati Goran Lipavić, dipl. ing. Koji će prezentirati Agrokolišne mjere Zajedničke poljoprivredne politike EU, Mjeru 10 – Poljoprivreda, kao i temu okoliš i klimatske promjene. Uzgajivači imaju na raspolaganju sredstva iz programa ruralnog razvoja za ostvarivanja potpora za izvorne i zaštićene pasmine ovaca i koza, radi zaštite i poboljšanja okoliša na svom gospodarstvu, u sklopu cilja Zajedničke poljoprivredne politike EU za postizanja održive poljoprivredne proizvodnje, očuvanja biološke raznolikosti ruralnih područja, zaštite okoliša i očuvanja života na selu u skladu s prirodom. Ovim predavanjem usmjerit ćemo uzgajivače na korištenje sredstava za Mjeru 10., otvoriti raspravu i pružiti sve potrebne informacije kako bi lakše iskoristili potpore na raspolaganju.

H. J.