U Gospiću predstavljen projekt “Okusi planine i mora”

U restoranu Maki u Gospiću danas je predstavljem projekt “Okusi planine i mora” nakon čega su i podjeljeni istoimeni standardi za 12 ugostiteljskih objekata sa područja Ličko-senjske županije (Ugostiteljski obrt Albatros, Restaurant Maki, Bistro Travel, Restoran Ana, Restoran Macola, Odmorište Zir, Hotel Zvonimir, Restoran Ribar, Restoran No5, Bistro Moby Dick, Bistro Ribič te Restoran Riva)

“Okusi planine i mora” dio su projekta „Okusi hrvatske tradicije“ koji je nacionalni projekt čiji je idejni začetnik  Borislav Šimenc, a osnovni cilj je promocija  autohtone eno – gastro ponude Hrvatske. Jedan od glavnih ciljeva projekta je i označavanje ugostiteljskih objekata – nositelja standarda „Okusi“ i izgradnja njihova identiteta kao mjesta koja osiguravaju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića te u konačnici oblikovanje tematskih restorana koji će pridonijeti razvoju eno – gastro turizma.

Nastavak ispod oglasa

Direktor turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivica Radošević u svom je govoru istaknuo kako je gatronomija važan dio identiteta pojedinih krajeva te da je sadržaj ovog projekta usmjeren na razvoj ponude lokalnih specijaliteta, kulinarsku prepoznatljivost, brendiranje, umrežavanje područja, promociju i propagandu te sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije.

Idejni začetnik nacionalnog projekta Boris Šimenc kazao je da je u ovaj projekt uključeno deset županija i 106 ugostiteljskih objekata.

“Nadamo se da ćemo do kraja godine imati uključeno 14 županija i 150 ugostiteljskih objekata. Osnova ovog projekta je ponuda tradicijske hrane i namirnica na lokalnom području. Osnovni uvijet da bi ugostiteljski objekt dobio standard je da u toku cijele godine ima najmanje dva tradicijska jela s prilogom i šest etiketa pića..” kazao je Šimenc.

Župan ličko-senjski i predsjednik turističke zajednice Ličko-senjske županije dr. Darko Milinović kazao je da ova županija iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate.

“Planina i more su dragulj Ličko-senjske županije. Gospodin Šimenc je rekao da će biti auto-moto obilazak županije, ja ću ovaj moto. To će biti još jedna mogućnost da promoviramo Ličko-senjsku županiju. Čestitam dobitnicima ovog standarda koji će pomoći svima nama da promoviramo sve općine i gradove i našu Ličko-senjsku županiju. Uvjeren sam da će Ličko-senjska županija u svojoj budućnosti pokazati kroz ovaj i slične projekte”, kazao je župan Milinović.

 

L.O./N.M.