Oldtajmeri u Otočcu-dio I.

Još uvijek se sublimiraju utisci vezani uz Prvi susret oldtajmera održan nedavno u Otočcu. Gotovo 150 vozila, mnoštvo publike, vrijedni eksponati, uz povoljne vremenske prilike bili su dovoljni da Otočac dobije novi sadržaj koji bi trebao postati tradicija.

Ovogodišnji povod okupljanja oldtajmera u Otočcu bilo 115 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj kada je uz pomoć nekolicine entuzijasta  zagrebački Muzej automobila Ferdinand Budicki bio organizator „Susreta povijesnih vozila Ferdinand Budicki“ u Otočcu, a sve ovo u suradnji s Gradskim pučkim otvorenim učilištem i Muzejom Gacke i pod pokroviteljstvom Grada Otočca. Bila je to vrlo uspjela izložba manjeg broja probranih i raritetnih primjeraka vozila, što se uz niz popratnih sadržaja pretvorilo u vrhunsku manifestaciju  tematski posvećenih povijesti i tradiciji automobilizma na tlu Hrvatske, a sve s ciljem okupljanja ljubitelja i vlasnika oldtimera. Sve ovo imalo je odličan učinak i na obogaćivanja društveno-kulturno-turističke ponude grada Otočca.

Nastavak ispod oglasa

Iako nije bio najstariji, svakako je središnji  eksponat ove manifestacije bio primjerak automobila proizvedenog daleke 1925.godine. Oakland True Blue Six, s cabrio krovom i četvora vrata, bio je nekada luksuzna i udobna sportska limuzina proizvedena u tek 33 500 primjeraka, a u ono vrijeme vozila ga je isključivo elita i dobri poznavatelji automobila. Ovaj primjerak je  već gotovo puno stoljeće na hrvatskom tlu, kupljen je 1928.godine u Zagrebu od Ferdinanda Budickog, „ocem“ automobilizma na tlu Hrvatske. Kupac i njegov vlasnik, bio je Franjo Častek, ugledni apotekar iz Otočca. Vozio ga je sve do 1941.

Zaboravljen i prašnjav Oakland je kupljen i odvezen iz Otočca, a sada se ponosno vratio i vozio ulicama grada gdje je stao prije 80 godina!

Naredne godine ova se manifestacija nastavlja!

Automobil je restaurirao u potpuno uredio Muzej automobila Presečki iz Krapine. Vrhunski poznavatelj automobilizma svakako je direktor Muzeja oldtajmera Valentin Valjak i uz nekolicinu entuzijasta iz Otočca, „glavni krivac“ za ovu odličnu manifestaciju. U tome kontekstu  Otočac je tako postao „centar svijeta oldtajmera“. Na automobilističkoj promendi tada je sudjelovao i podržao je gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac. S manjim vremenskim odmakom danas nam je rezimirao svoje utiske.

-Grad Otočac pomagao je gdje je mogao i to će činiti i ubuduće. Ekipa koje je radila na organizaciji ove manifestacije svakako je stručna i njima se ne trteba miješati u posao. Grad Otočac je svakako tu da pomogne, a struka je radila ostalo. Za narednu godinu očekuje se još bolji susret oldtajmera jer nam je svima cilj ponoviti ovogodišnji uspjeh. Nakon 80 godina „Oakland  True Blue Six“ prošao je ulicama našega grada. Bude li sve kako treba, to bi se trebalo ponoviti i naredne godine, uz još značajniji dolazak publike iz cijele Hrvatske, napomenuo je gradonačelnik Bukovac.

Zanimljivo je i zapravo očekivano da se na društvenim mrežama lokalne provincijencije odmah jave „stručni kritičari“, a zapravo mrzitelji svega i svačega. Uz pregršt neuvjerljivih kritika i primjedbi zapravo su nehotice dali još veći značaj manifestaciji koja je iz mrtvila digla i obnovila kulturni i zabavni život grada koji to po svemu svakako zaslužuje.

M. S.