Već smo pisali kako je automobil Oakland True Blue Six iz 1925. do nedavno stajao  u jednoj garaži u Otočcu. Prije dvije godine krenuo je na restauraciju, u novi  dom-Muzej automobila Ferdinand Budicki, odnosno najprije u Muzej oldtimera Presečki iz Krapine koji je njegov trenutni vlasnik.

Doznajemo da će  ovaj auto vrlo skoro biti renoviran. Restaurira se, a u Muzeju Ferdinand Budicki imaju želju organizirati oldtimer susret u Otočcu gdje bi glavna zvijezda bio baš ovaj auto, raritet iz davnih vremena. Valentino Valjak, voditelj  Muzeja automobila „Ferdinand Budicki“ dostavio nam je fotografije na kojima se vidi restauracija toga oldtajmera u poodmakloj fazi.

-S obzirom na mobilnost naših eksponata nakana nam je naredne godine organizirati ulični „Vintage festival“ u Otočcu. Već smo kontaktirali s Gradom Otočcem i Turističkom zajednicom, zainteresirane su i neke udruge, kao i ljubitelji oldtajmera. Oakland True Blue Six će biti potpuno restauriran do konca ove godine. To nije najstariji automobil u Hrvatskoj, ali je najstariji po tome što ima svu popratnu dokumentaciju i registracijske oznake. Svakako bi bio kuriozitet da se taj renovirani automobil pojavi na Vintage festivalu u Otočcu naredne godine, dakle u gradu za koji je bio vezan toliko godina. Ovaj bi događaj svakako bio vrlo značajan jer naredne godine obilježavamo 115 godina automobilizma u Hrvatskoj, rekao je Valentino Valjak.

Nekada poznati otočki apotekar Franjo Častek kupio ga je davne 1928. godine od pionira hrvatskog automobilizma Ferdinanda Budickog u Zagrebu. Vozio ga je cijeli život, najviše po cestama Otočca i Like. Sve dok nije poginuo u II. svjetskom ratu. Do tada je Franjo Častek s Oaklandom prešao preko od 100 000 kilometara.

Ovaj vrlo rijetki automobil proizvela je američka tvrtka Oakland u suradnji s General Motorsom i prvi je model kojem su stavili kočnice na sva četiri kotača. Prijašnji modeli su ih imali samo na prednja dva kotača. Bila je za one standarde vrlo udobna limuzina i reklamirana kao sportski automobil koji će vlasnicima omogućiti velike brzine. Zato su se s ovim vozilom nekada voljeli „šminkati“ i  gangsteri. Proizveden je u 33 500 primjeraka, a jedan od njih do nedavno je bio u garaži u Otočcu.

L.O.