Oldtimeri pohrlili u Otočac

U organizaciji Muzeja automobila „Ferdinand Budicki“, a povodom obilježavanja 115 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj, jučer je na sportskom aerodromu „Krila Gacke“ pored Otočca započeo „Prvi susret povijesnih vozila Ferdinand Budicki“. Ovu manifestaciju podupro je Grad Otočac, a najveći dio organizacijskog tereta podnio je direktor Muzeja Valentino Valjak i zaljubljenik u oldtajmere Berislav Kostelac iz Otočca.
Nakon jučerašnjeg otvaranje kampa, danas nas je na aerodromu dočekala cijela plejada automobila starosti od 1922. godine, do vozila s konca prošloga stoljeća. Ford Model T u Otočac stigao na posebnom vozilu („labudici“), ipak se ponosno provezao po Otočcu kao da nije star 99 godina. Posebno mjesto u ovom događaju pripada otočkom automobilistu i avijatičaru Franji Časteku, bivšem vlasniku najstarijeg automobila u Hrvatskoj „Oakland True Blue Six“. Automobil je godinama čamio u jednom štaglju, prašnjav i zaboravljen, dok ga prije dvije godine nije otkupio i preuredio Muzej oldtimera Presečki u Krapini.
Snažnu potporu oldtajmerima dao je i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.
-Kao što vidite u Otočcu se ovih dana okupilo mnoštvo vlasnika oldtajmera pristiglih iz cijele Hrvatske i inozemstva. Građani Otočca posebno su ponosni što se automobil Oakland opet provezao našim ulicama jer se nakon dvogodišnje restauracije vratio u grad. Ovim putem zahvaljujem cijelom timu koji je restaurirao ovaj automobil, na čelu s gospodinom Presečkom iz Muzeja Ferdinand Budicki. Pružili su nam veliko zadovoljstvo i odali priznanje našem sugrađaninu Franji Časteku koji je ovaj automobil prvi dovezao u Otočac, rekao je gradonačelnik Bukovac i zaželio slično druženje oldtajmera naredne godine.
Danas se održana i edukacija u prometu, uz simulatore prevrtanja i sudara u organizaciji HAK-a, kao i izložba fotografija na temu Povijest automobilizma u Hrvatskoj koju se moglo pogledati na Trgu Dražena Bobinca.
Nedjelja, 8. kolovoza bit će u znaku formiranja kolone oldtimera na relaciji Aerodrom Otočac- Trg Dražena Bobinca pa će se nakon vožnje uz Gacku karavana odvesti do Gospića gdje se očekuju tijekom dopodneva. U Otočac je jučer prispjelo više od 150 oldtimera iz Hrvatske i zemalja okruženja.

L. O.

Nastavak ispod oglasa