Olimpijski pobjednik ponovno u Gospiću!

Lovci
Lovci
Lovci

GOSPIĆ – Tvrdnja da lov i lovstvo stvaraju one nevidljive, ali čvrste spone među ljudima, pokazala se u praksi već nebrojeno puta. Sve je više lovaca koji iz cijele Europe i Hrvatske hrle u lička lovišta kako bi se odazvali zovu sv. Hubertusa, patrona najstarije plemenite vještine. Nezagađen okoliš, bogatstvo divljači i toplina Ličana kao domaćina postali su zaštitna obilježja lova u Lici. To je stara novost, ali kada vas posjeti najbolji svjetski strijelac u trapu (gađanje glinenih golubova) Giovanni Cernogoraz iz Novigrada, onda je to i neizmjerna čast. To se ovoga vikenda dogodilo obitelji Alić iz Gospića. Marinko Alić je glava kuće, iskusni lovac koji svoje vještine prenosi na sinove Pericu i Antonia.
-Giannia smo upoznali na Državnom prvenstvu u trapu na njegovoj privatnoj streljani, priča nam Marinko. Sprijateljili smo se i pozvali ga k nama u lov. Prije osam dana bili smo u lovu na šljuke u lovištu LD „Lika“ kada smo ustrijelili 22 šljuke, a ovoga vikenda u lovištu Milana- Miše Zalovića. U dijelu lovišta Vrebac- Srednja Gora i ustrijelili smo 14 šljuka. U lovu smo koristili naše pse, kao i pse naših gostiju. U lovačkoj družini su osim Giovannia i mene bili njegov otac Walter, zatim Ugo Sabbati, inače ugledni lovac, poznati puškar i majstor izrade kundaka, i uz njih Antonio, Hrvoje i Perica Alić. Mi smo kao domaćini bili vodiči i oba su lova bila ugodno druženje, kaže Marinko. Olimpijski pobjednik Giovanni Cernogoraz (31) radi u obiteljskom turističkom kompleksu u Novigradu. Od svih oblika lova najviše voli pucati „u pero“, pa od tuda i njegova virtuozna sposobnost pogađanja glinenih golubova.
-Osim osvojene lanjske olimpijade prvak sam Europe, osvojio sam i Svjetski kup, a ukupni broj medalja, pojedinačnih i ekipnih vrlo je velik. Nije bit lova samo pucanje. Volim vidjeti kako rade dobro uvježbani psi, lička su lovišta predivna, ljudi su ovdje topli i iskreni, priroda je fantastična i ako me pozovu, ponovno ću doći u lov u Liku, govori kroz smijeh najbolji strijelac trapa na Zemlji. Obitelji Alić i Cernogoraz postale su prijatelji. Danas je svemu dodatno „kumovala“ supruga i mama Nada svojim ličko-lovačkim delicijama. I po tome padaju u vodu nesuvisle tvrdnje neupućenih po kojima se lov svodi samo na pucanje i nesmiljeno ubijanje svega što se miče. Na sreću tomu nije tako!

M. S.

Nastavak ispod oglasa