Kaže se da dobra policajca čine “vruće srce, hladna glava i čisti prsti”. To svakako vrijedi za policajce s kojima smo proveli jedan radni dan na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo.
Svaki je posao težak na svoj način, ali biti policajac, službenik koji bdije nad sigurnošću hrvatske granice, nad mirnim snom stanovnika Lijepe naše, zasigurno je nešto što se ne može opisati riječima, ali može se shvatiti tek kad budete u njihovoj „koži“, kad sami osjetite vrijednost, ali i težinu tog posla. Kad shvatite koliko ustvari njihov posao vrijedi, onda će većina nas zasigurno prihvatiti ono što oni traže: uvažavanje zakona i osnovni dio ljudskog ponašanja i kulture. Naš posjet graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo približio nam je ono što nismo mogli vidjeti u filmovima, a kamoli stvoriti približnu sliku o jednom radnom danu čovjeka koji čuva granicu i nadgleda ulaz i izlaz iz naše zemlje. Granični policajci, daleko od očiju javnosti, bez pohvala, naslikavanja i medijskog protežiranja, nerijetko ostvare rezultate koji zaslužuju najviša odličja i pohvale, no oni si svojom skromnošću sretni i sa stiskom ruke svoga kolege ili šefa.
Hrvatska je svoje pripreme za kontrolu vanjske granice Unije započela 2002. godine projektom CARDS 2001 – Razvoj granične policije. Tim je projektom uspostavljen novi ustroj granične policije, analizirano stanje i potrebe za novim kadrovima i opremom, a donesene su izmjene Zakona o nadzoru državne granice. Za nekoliko tisuća graničnih službenika u Hrvatskoj uspostavljen je novi sustav obuke prema europskim standardima, po kojem oni uče strane jezike, europsko i schengensko pravo, nove oblike krijumčarenja vozila, krivotvorenja isprava, kao i analize rizika i procjene. Hrvatsku nakon ulaska čeka 120 milijuna eura za jačanje kontrole vanjske granice i ulazak u Schengen.
Granična je policija nabavila opremu za kontrolu granica, opremila mobilnu jedinicu za nadzor državne granice, razvijen je rad informacijskog sustav za upravljanje državnom granicom SIS druge generacije, koji djeluje na hrvatskim prijelazima. Iz europskih je fondova izdvojeno oko 10 milijuna eura za razvoj nacionalnog informacijskog sustava koji obuhvaća najsuvremeniju opremu u koju se ubrajaju čitači dokumenata i registracijskih pločica, otisci prstiju, senzori i video nadzor. MUP RH uvelo je novi sustav digitalnog komuniciranja pod imenom TETRA koji omogućuje komunikaciju između službenika u cijeloj Hrvatskoj i sprječava prisluškivanje. Ovaj sustav pokriva cijelu Hrvatsku uključujući i morski teritorij.

Mladen Matovinović
Mladen Matovinović

PU ličko senjska pokriva državnu granicu u dužini od 92 km s dva granična prijelaza: međunarodni cestovni granični prijelaz Ličko Petrovo Selo na području PP Korenica i međunarodni cestovni granični prijelaz Užljebić na području PP Donji Lapac. Godišnje preko 1,5 milijuna putnika pređe preko ovih prijelaza, pri čemu se nerijetko granični policajci susreću i s ne tako jednostavnim poslovima vezanim za ilegalne prijelaze granice. 2013. godine smo zabilježili 9 ilegalnih prijelaza, a do sada u ovoj godini 19 pokušaja ilegalnih prijelaza, priča nam Mladen Matovinović, čovjek koji je 20 godina u policiji, voditelj službe granicu PU ličko senjske. „Riječ je o državljanima Irana, Somalije, Sirije, Afganistana koji traže azil, što im se i omogućuje smještajem u prihvatilište u Zagrebu. Kad je riječ o krijumčarenju, puno toga pokušava se prošvercati, najviše tablete koje se vode kao opojne droge (u šest mjeseci oko 400 komada), cigarete, duhan, odjevni predmeti. Naš dio granice pokriva se s više ophodnji, vozilima, motorima, pješice, nadzor je tijekom turističke sezone i helikopterom, pri čemu se državna granica pokriva i mješovitim ophodnjama, odnosno kolegama iz BiH. Kad je riječ o tehnici za nadzor granice, sva je moderna oprema na raspolaganju, od noćnih uređaja, termovizije, dvogleda, informacijski sustav je moderniziran i u svako doba možemo provjeriti ono što nas zanima. U zadnjih šest mjeseci otkrili smo i značajan broj osoba po međunarodnim tjeralicama“ ,kaže Matovinović.
Iako mnogi misle da je većina graničnih policajaca iz Ličko senjske županije, stvarnost je drugačija, jer ih je najveći broj iz Slavonije.
Riječ je ustvari o mladim ljudima, od kojih je većina tek završila školovanje i koji sad stasaju u prave policajce. Granični se policajci ustvari odmah, na početku školovanja, opredjeljuju za ovaj posao, a kad završe školu, oni su u potpunosti formirani za posao na granici. Granični policajac stvara se četiri do pet godina. Mali je broj graničnih policajaca iz Ličko senjske županije koji se javljaju za zvanje policajca (Otočac,Gospić), potvrđuju to statistike koje govore da ih je najviše iz Slavonije. Smjena započinje u 8,00 sati, upoznaju se sa svim zadacima, dnevno se svaka dva sata policajci rotiraju na poslovima kontrole vozila, putnika, robe, prtljage i tako 12 sati nakon čega imaju sat odmora. Rotacija policajaca s jednog mjesta na drugo obavlja se zbog mogućih koruptivnih radnji, koji do sada nije bilo, kaže Slavko Pernar, pomoćnik načelnika za graničnu policiju PP Korenica, koji dodaje da su 24 sata prisutni na cijelom području, graničnoj crti BiH, koja ustvari nije obilježena, ali oni znaju gdje je ta granica. Tako smo tijekom prvih šest mjeseci ove godine imali 19 osoba po potragama te oko 40-tak uhićenja, što je pokazatelj našega rada. Ako gledamo cjelokupno stanje u Hrvatskoj, mi smo zadovoljni našim plaćama, a trebaju li biti bolje – trebaju, no bitno je da je da su redovne i da ne kasne, u biti zadovoljni smo.

Mile Škrbina - Ivan Abramović
Mile Škrbina – Ivan Abramović

Sve je to dio našeg redovnog, normalnog posla za koji smo obučeni, posao je težak jer moramo biti konstantno koncentrirani, ali kad gledamo općenito, dobro je. Riješeni su nam putni troškovi, rad je u smjenama, imamo redovni godišnji odmor, imamo otvorene razgovore ako se stvori neki problem i što je najvažnije, odnosi između kolega za svaku su pohvalu, dodaje granični policajac iz Gospića Mile Škrbina (25).
„Dobar dan, imate li što za prijaviti“, ono je što smo čuli stotinjak puta u našem polusatnom zadržavanju u radnoj kućici graničnih policajaca. Ma nije vam to ništa, sa smiješkom komentira Ivan Abramović (23) iz Otočca, jer kad je gužva, izgovorimo mi to i po tisuću puta, uz sve one dodatne poslove. Trebali ste navratiti kad je gužva, kad se stvore kolone od nekoliko kilometara, e onda je pravi posao u pitanju, onda treba pokazati koliko svaki od nas zna, koliko je stručan i kakva je spremnost reagiranja u pravom trenutku.

Viktor Biondić
Viktor Biondić

Načelnik PP Korenica Viktor Biondić kaže da sa svoja dva pomoćnika za graničnu policiju ima nadzor nad svim poslovima. U svim poslovima koje obavljam redovno obiđem granični prijelaz Ličko Petrovo Selo, jer briga o ljudima osnova je svega. Težak je naš posao, osnova svega je da uvijek budemo skoncentrirani, spremni u pravo vrijeme reagirati, procijeniti situaciju i pokazati svim tim ljudima koji prelaze granični prijelaz kako rade hrvatski policajci, koliko su svjesni svoje odgovornosti, ne zaboravljajući na kulturu i kvalitetan odnos prema svakom tko prelazi granicu. O nadzoru granice i poslovima koji se obavljaju u ophodnjama najbolje govore naši rezultati. Pokrivamo ona mjesta gdje su nam već unaprijed poznate rute moguće za ilegalne prijelaze, ali i dobar dio kilometara nad kojima nerijetko zateknemo puno toga što nas, bez lažne skromnosti, izdvaja po kvaliteti i spremnosti da reagiramo u svakom trenutku pravovremeno.
Imamo policajce koji su u stvari multiplikatori koji obavljaju specifične poslove. Da bi jedan granični policajac napredovao u struci, treba proći najmanje 4 do 5 godina. Ovdje su policajci koji moraju biti uvijek spremni reagirati, oni moraju poznavati profil osobe s kojom razgovaraju, ne mogu biti svi sumnjivi, tako da iz velikog broja osoba koje prelaze granični prijelaz moramo imati sposobnost izvući sumnjivu osobu, tu su u pitanju sposobnosti i znanja psihoanalize pojedinaca. Ponosni smo na naše kolegice, policajke, koje su u svakoj smjeni, u slučaju da treba pregledati žensku osobu. Njihov dio posla posebno je zahtijevan i nerijetko upravo baš one otkriju ono što nekima promakne oku, a primjer tomu je policajka Josipa Mravinac koja je ne tako davno imala otkrivanje pokušaja krijumčarenja velike količine ilegalnih cigareta.
Na ova dva granična prijelaza, Ličko Petrovo Selo i Užljebić, u prvih šest mjeseci ove godine imamo više od 800.000 putnika koji su prešli granične prijelaze. Mi smo na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo ustvari „gosti“ jer smo na teritoriju BiH. Nadam se da će se graditi novi granični prijelaz, jer smo ovdje jako skučeni, uvjeti rada nisu nam baš najbolji, od prostorija pa do graničnih kućica. Naš granični prijelaz opremljen je halama za pregled autobusa, kamiona, i imamo službenike koji u svakom momentu mogu nekoga izdvojiti i provesti temeljitu kontrolu, gdje se npr. kamion može sav „raskopati“, kaže glavni šef Mladen Matovinović.
Obilazak granične crte, patroliranje vozilima, kontrola putnika uz granicu bez razlike na vremenske uvijete dio su svakodnevnog rada. Oko naše kamere uhvatilo je tek dio onoga što ove policajce čini posebnima, o kojima se malo govori i piše, ali koji u svakom slučaju, ako ništa drugo, zaslužuju da se ostavi pisani trag da postoje i da zavređuju više pažnje, ako zbog ničeg drugog, onda zbog specifičnosti posla, zbog kojeg im prilikom prelaska granice treba reći barem „dobar dan“, što mnogi od nas nerijetko zaborave.
Dražen Prša