Oni su spasili nečije živote

0

Otočac – U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, danas je gradonačelnik Otočca Mario Barković primio dobrovoljne darivatelje krvi koji su krv dobrovoljno darovali po prvi put, 10, 20, 30,40,50 i 100 puta.

U gradskoj kući u Otočcu tom prigodom gradonačelnik Barković zahvalio je darivateljima istaknuvši:

Oglas

–  “čestitam Vam Dan dobrovoljnih darivatelja krvi 25. Listopada, dan koji je posvećen obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25.listopada 1953. Godine. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi. Zahvaljujem Vam u ime Grada i gradskih službi i svih građana Otočcaali i u osobno ime na vašem humanom doprinosu. Svi mi dobro znamo koji je zančaj darivanja krvi, i to je najhumanija akcija odnosno čin svakoga čovijeka. Preporučujem građanima Otočca pa i šire, koji to mogu da se uključe u ovu humanu akciju“ – kazao je gradonačelnik Barković.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Otočac Dragica Cvitković u ime darivatelja nazočnih darivatelja krvi zahvalila je na prijemu te istaknula da utemeljenje dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj, uz promidžbu i organizaciju akcija darivanja krvi zajednički provode Hrvatski crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, neprofitabilnosti i solidarnosti. Dodala je da je GDCK Otočac kroz 2012. Godinu proveo četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi na koje se odazvalo 242 darivatelja krvi te prikupljeno 209 doza krvi. U odnosu na 2011. godinu akcijama je pristupilo 23 darivatelja više, te se prikupilo i 12 doza krvi više“ – kazala je Dragica Cvitković.

Bila je to prigoda da gradonačelnik Mario Barković sa ravnateljicom GDCK Otočac Dragicom Cvitković svečano uruči 35 zahvalnica dobrovoljnim darivateljima krvi za jubilarni broj davanja kao i priznanja za zasluge promicanja davalaštva krvi. Krv je 100 puta darovao Damir Travlja a 50 puta Željko Kranjčević.

– „ krv sam prvi puta darovao 1977. godine, jednom sam krv darovao u Tripoliju, Tunisu i Makedoniji. Sretan sam i zadovoljan što mogu darovati krv i osjećam se ponosno. Više od 30 godina redovitisam darivatelj krvi i nastavit ću sa darivanje sve dok me zdravlje bude služilo“ – istaknuo je Damir Travalja.

Dražen Prša