-

    GOSPIĆ- U Kinu  „Korzo“  održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića povodom blagda sv. Marije Magdalene, zaštitnice Gospića. U uvodnoj riječi je predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević pozdravio izaslanstva gradova Rovinja, Ogulina, Vrgorca, i Kupresa, kao i Šibensko-kninske županije, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, policije, HV-a, sudbene vlasti i vjerskih zajednica. Dan Grada Gospića došli su  čestitati predstavnici svih gradova i općina Ličko-senjske županije, županije za koju je Radošević  istaknuo kako zbog brojnih povijesnih previranja danas bilježi jedva oko 55 000 stanovnika.

-Unatoč svemu valja nam s ponosom istaknuti da je Grad Gospić središte najveće i najljepše  hrvatske županije, sjedište je Gospićko-senjske biskupije, kulturno i obrazovno središte s trendom razvitka. S ovog mjesta se želim zahvaliti ovom sazivu  Gradskom vijeću, kao i svim ranijim sazivima ovoga tijela, kao i prijašnjim gradonačelnicima jer su, svatko na svoj način, činili sve ga Gospić bude ljepši i bolji grad za dostojan život svih njegovih stanovnika, istaknuo je P. Radošević. Upućujući čestitke  žiteljima Gospića gradonačelnik Petar Krmpotić osvrnuo se na neke važnije rezultate koji su zaslužni za napredak grada u cjelini.

– Nakon Domovinskog rata svi zajedno nastojimo da Gospić bude ljepši grad. Unatrag godinu dana realizirali smo brojne projekte. U uvjetima  recesije uspjeli smo smanjiti proračunski deficit i povećati fiskalnu odgovornost. Najbolji dokaz ozbiljnosti u radu je nalaz državne revizije koji je odličnim ocijenio poslovanje Grada Gospića u 2013. godini. Podijelili smo Komunalno poduzeće „Usluga“ na dva društva i na taj način primijenili najviše EU standarde gospodarenja otpadom i vodo-opskrbom. Naredne godine trebao bi u funkciju biti stavljen pročistač otpadnih voda, čiji radovi stoje oko 7 milijuna kuna. Uređuje se odlagalište Rakitovac, kupljen je stroj vrijedan gotovo 3 milijuna kuna. Krećemo s uređenjem Gradske tržnice, modernog objekta u kojemu će posebno mjesto naći naši OPG-i, pri čemu će naglasak  biti na autohtonim proizvodima. U Pazariškoj ulici kreće izgradnja novog Djećjeg vrtića. U suradnji s APN-om gradit će se nova stambena zgrada sa 30 stanova. Da bi cijene stanova bile povoljnije Grad Gospić je poklonio građevinsko zemljište i pripremio komunalnu infrastrukturu. Osigurali smo produljeni boravak za učenike osnovne škole, sufinacirali prijevoz učenika, kao i  rad asistenata za djecu s posebnim potrebama. Gledamo kako što bolje pomoći osobe treće životne dobi. U suradnji s GD Crvenog križa provode se mnogi brojekti koji za cilj imaju veću kvalitetu života starijih ljudi, rekao je između ostaloga gradonačelnik Krmpotić koji je naveo i povećanje kvalitete života socijalno ugroženih kategorija građana, zatim brojna izdvajanja za kulturu i sport. Čestitkma za Dan Grada Gospića pridružio se i župan Milan Kolić.

-Slaveći ovaj dan želim istaknuti kako se kao župan zalažem za ravnomjeran razvoj naše županije. To činimo na osnovu vlastitih potencijala, uz primjenu najviših standarda u razvoju poljoprivrede, turizma i drvne industrije.  Pospješili smo i ubrzali izdavanje svih potrebnih dokumenata i dozvola  koje za cilj imaju pokretanje gospodarskih subjekata. Zajedničkim djelovanjem trebamo olakšati i ubrzati sve te procese,  bilo da je u pitanju OPG ili razvoj malog i  srednjeg poduzetništva.  Kroz daljnji razvoj energetske infrastrukture ubrzat će se  razvoj gospodarstva, uz  izgradnju obnovljih izvora energije, pri čemu treba istaknuti hidro-energetske sustave Kosinj II. I Senj II., kazao je župan Milan Kolić. Predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik dr. Darko Milinović podsjetio je vrijednosti koje građani Hrvatske blaguju zahvaljujući dosezima Domovinskog rata i zahvalnosti  koju dugujemo ogromnim  žrtvama poginuli branitelja.

-Učestalo pozivam na zajedništvo koje nam danas treba, kao i onda kada smo bili u najtežim ratnim okolnostima. Nadam se da će trend iseljavanja napokon stati, da ćemo se početi vraćati na brojke koje  su ovi prostori nekada imali. Nadam se da će konačno stati i recesija i da ćemo živjeti bolje. S nestrpljenjem to očekujemo svi, a ne da naši mladi sugrađani moraju u inozemstvu tražiti posao i bolji život. Opet ću spomenuti zajedništvo. Lokalni su izbori okončani prije više od godine dana. Ipak, neki naši sugrađani iz oporbenih stranaka ponašaju se kao da  smo u jeku predizborne kampanje. Ne biraju se sredstva da bi se omalovažavali neki ljudi koji drukčije j misle. To nije dobro, posebno onda kada su  u pitanju kvalitetni projekti, kada je u pitanju razvoj gospodarstva i povećanje standarda kojima zajednički trebamo težiti. Ne tako davno doveli smo ovaj grad i županiju  u društvo najboljih po gospodarskom rastu jer smo  po BDR-u bili na trećem mjestu u državi. Moram spomenuti da su unatrag dvije godine gotovo sasvim stala državna kapitalna ulaganja na ovim prostorima, što nas je u mnogo čemu usporilo u razvojnom smislu. Zato ponovno pozivam vladajuće strukture da odbace političke i osobne animozitete  i podrže sve kvalitetne projekte koji u velikom broju dolaze sa ovih prostora, kazao je predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović i zaželio  brzo ozdravljenje i svako dobro potpredsjedniku Vlade RH ministru  Ranku Ostojiću.

   Povodom Dana Grada Gospića  Općinsko vijeće uručilo je javna priznanja OPG „Zlatni bumbar“ Mirka Milkovića iz Gospića, Udruzi oboljelih i liječenih od malignih bolesti „Vile za Liku“  i GD Crvenog križa Gospić.

M. S.