Veličanstvenim skupom u vatrogasnom domu u Brinju uz nazočnost brojnih uzvanika održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Brinje u povodu obilježavanja Dana Općine koji se slavi na dan Velike Gospe.
Skupu su nazočili general Mladen Markač, zamjenik župana Sanjin Rukavina, zamjenica župana Ivana Tomaš, predstavnici gradova i općina Zagreba, Gospića, Otočca, Senja, Ogulina, Križevaca, Karlovca, Bakra, Duge Rese, Lovinca, Udbine, Josipdola, Saborskog, Vidovca, Jakšića, Krašića, Vojnića, Netretića, Bosiljeva, predstavnici PU Ličko senjske, općinski vijećnici, predstavnici poduzeća, ustanova, gospodarstvenici, predstavnici udruga i mnogi drugi …
Nazočne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Davor Vičić koji je između ostalog kazao da je Općina Brinje financijski stabilna, bez neopravdanih zaduženja, bez dubioza, te da će nastojati i dalje, koliko to bude moguće provoditi takvu politiku s kojom će osigurati stabilnost i osigurati dobru budućnost općine, te stvoriti što bolje uvijete za život građana.
Načelnik Općine Brinje Zlatko pozdravio je nazočne te istaknuo da Općina Brinje sa 3200 stanovnika sa 12 mjesnih odbora sa prošlogodišnjim proračunom od 7 milijuna kn lošom poreznom politikom općina je ostala još bez 2 milijuna kn.

Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić
Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić

„Bit ćemo sretni ako ove godine ostvarimo izvorni proračun od 5 milijuna kn. Unatoč skromnom proračunu ne predajemo se već uz pomoć fondova, donacija, uspijevamo odraditi mnoge stvari. Svojim srestvima i sredstvima fondova dogradili smo i proširili dječji vrtić, proširili smo i izgradili ceste za Pavloviće i Prokike, Dobricu, Žižiće, ukupne investicije 500.000 kn. Vlastitim smo sredstvima asfaltirali i popravili ceste Kamenica, Krznarići, Pavlovići, Bićanići, Zadgrad, Draženovići, Rajkovići, Letinac, Vodoteč, ukupne investicije preko 40.000 kn. Doveli smo javnu rasvjetu u Holjevce, Galetiće, Antoliće, Bikovlje, Lipice … U proteklih godinu dana izgradili smo dva mosta, u Lučanima i Draženovićima investicije milijun kn. Nabavili smo u ovoj godini još jedno komunalno vozilo, za vrtić smo izdvojili preko 400.000 kn, a za školstvo 500.000 kn. Oko 20 posto izvornog proračuna odvajamo na školski i predškolski odgoj. Brinemo i za naše udruge koje financiramo sa 500.000 kn, u kulturi smo također aktivni, krenuli smo u rekonstrukciju mlina Vretenaša, radimo na starom gradu Sokolcu. Od Ministarstva kulture smo dobili 500.000 kn za zaštitu kulturne baštine, a nisu zaboravljene ni socijalne potrebe jer imamo 70 korisnika, zahvaljujem posebno Zakladi „Kajo Dadić“ na čelu sa Radom Mužinić s kojom imamo izvrsnu suradnju. Posebno sam radostan na rad novoosnovane Turističke zajednice na čelu sa Mirom Špehar koja je organizirala prvu biciklijadu sa preko 80 učesnika, trasirali su 50 km biciklističke staze, uveli sustav javnih bicikala te organizirali niz manifestacija od turističkog značaja“ – kazao je načelnik Zlatko Fumić čestitajući svima koji su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja poglavito Anti Lokmeru kojem je uručeno priznanje počasnog građanina Općine Brinje.
Javna priznanja Općine Brinje dobili su Ernest Petry iz HEP-a te Hrvoje Giaconi iz Konzervatorskog zavoda, dok je počasnim građaninom proglašen Ante Lokmer.
Prigodnim govorima i čestitkama obratili su se nazočnima brojni predstavnici općina i gradova, među kojima je u ime Žapanije Ličko senjske Dan Općine brinje čestitao i prigodnim se riječima obratio dožupan Ličko senjski Sanjin Rukavina, koji je između ostalog istaknuo dobru i kvalitetnu suradnju Ličko senjske županije i Općine Brinje. Svečanost proslave Dana Općine Brinje svojim nastupom uveličali su ženska klapa “Senjkinje” i KUD “Brinje”.
Dražen Prša