Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Karlobag pod predsjedanjem Mrijane Blašković okupila je članove vijeća, zaposlenike općine i brojne uzvanike.

Govoreći o poslovnim, društvenim i socijalnim dosezima općine Karlobag u proteklom razdoblju, načelnik Ivan Tomljenović istaknuo je podatak po kojem je Vlada Zorana Milanovića svojom nebrigom za jedinice lokalne samouprave oštetila općinu Karlobag za oko 2 milijuna kuna godišnje.

– I uz sve ovakve nedaće, trudimo se da naši mještani ne osjete poskupljenje komunalne naknade, cijene vode, vrtića, prijevoza učenika, ili prirez. To je ujedno bio naš glavni cilj u posljednjih osam godina.
Uspjeli smo sanirati zatečena dugovanja, tj. isplate grijehova svojih prethodnika i krenuti dalje. Osnovali smo novo poduzeće Crno Vrilo, i stavili u funkciju komunalno poduzeće Vegium. Danas naša dva komunalna poduzeća imaju prihod preko 5 milijuna kuna i u sezoni zapošljavaju preko 50 djelatnika. Financiramo obroke za djecu slabijeg imovinskog stanja, nabavljamo udžbenike u iznosu od 50% njihove cijene. Srednjoškolcima omogućavamo besplatan prijevoz u Gospić, a onima koji putuju u Zadar plaćamo 50% mjesečne karte. U ovih osam godina posvetili smo brigu i o socijalno osjetljivim mještanima koji su najčešće u starijoj životnoj dobi. Osim socijalnog programa, općina Karlobag često je dodjeljivala jednokratne pomoći kako bi im olakšali uvjete života. Donijeli smo odluku i o dodijeli naknade za ogrjev u iznosu od 500 kuna koju svake godine isplaćujemo za oko 200 umirovljenika. Na ovaj smo način u posljednjih osam godina za socijalni program izdvojili 7 milijuna kuna. U proteklom razdoblju puno se ulagalo u infrastrukturu. U uređenje javnih površina uloženo je preko 4 milijuna kuna, koliko je uloženo i u izgradnju nerazvrstanih cesta. Tu treba spomenuti 28,5 km nove županijske ceste Šušanj-Štirovača u koju je do sada uloženo više od 4 milijuna kuna. U izradu staza i šetnica uložili smo više od 800 tisuća kuna, a ove zime u planu je izgradnja dodatnih 2,5 km šetnice do Bojne drage. Još jednom svima vama, kao i mještanima općine Karlobag čestitam Dan općine i blagdan sv. Karla Boromjeskog, rekao je između ostaloga u svome govoru načelnik  Ivan Tomljenović.

Povodom današnjeg blagdana Općina Karlobag dodijelila je zahvalnicu dr. Vedrani Glavaš iz Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru zbog dugogodišnjih arheoloških istraživanja na području ove općine. U dvorani OŠ Karlobag učenici i učitelji su zajedno sa roditeljima i ostalim sugrađanima obilježili Dan škole. Na programu su bile mnoge recitacije, pjesme i igrokazi u kojima su djeca pokazala djelić svog raskošnog talenta.

H.J./L.O.