Među općinama Ličko-senjske županije se po dugogodišnjoj intenciji u realizaciji brojnih projekata svakako ističe Općina Perušić. Ova mala sredina već godinama nastoji brojnim ulaganjima stvoriti bolje uvjete života i rada svojih stanovnika.
Što se to dogodilo na poslovnom planu ove općine unatrag godine dana pitali smo načelnika Ivicu Turića.

-Teško je izdvojiti ono najvažnije jer se gradilo i gradi se jako mnogo. Moram istaknuti realizaciju projekta izgradnje stambene zgrade na lokaciji nekadašnje Ekonomske škole. Ondje HEP gradi 28 stambenih jedinica i radovi su u zadnjoj fazi realizacije. Od početka realizacije radovi idu svojim tijekom, a Zgrada će stajati preko 23 milijuna kuna s PDV-om.
Osnovna škola Perušić je u fazi potpune obnove, a stajat će 7,2 milijuna kuna. Zgrada je pod ingerencijom Ličko-senjske županije, ali mi kao Općina pratimo i vodimo radove. Fond za zaštitu okoliša ovaj projekt financira sa 4,5 milijuna kuna, Fond za financiranje dio, a ostalo županija. Projekt bi trebao biti završen za konca iduće godine. Pri izgradnji nove mrtvačnice u Perušiću imali smo problema jer je došlo do poskupljenja i korekcije cijene. Naime, došlo je do enormnog poskupljena građevinskog materijala, pa smo bili primorani raskinuti ugovor sa GP Vrkljan gdje im je naplaćena garancija od 100 00 kuna. Na novom natječaju posao je dobila tvrtaka GP „Grič“ iz Otočca. Očekujemo da će radovi u potpunosti biti završen za mjesec-dva dana. Proširenje i uređenje groblja očekuje se i u Bakovcu i Studencima, što smo već dogovorili s HEP-om. Bilo bi krajnje nehumano i nekulturno da pod vodom budućeg jezera ostane samo jedan grob ili kulturni sadržaj. Manji dio tamošnjih mještana su prosvjedovali, ali to je njihovo pravo. Obnovu i dogradnju Mjesnog groblja Perušić radi poduzeće „Lika ceste“. Posao je vrijedan 2,5 milijuna kuna. Ovaj projekt financira HEP, a okončanje projekta očekuje se u lipnju naredne godine.
Dionica D-50 do Kvarata sada ima novi nogostup. Financirale su ga Hrvatske ceste.

-U kojoj mjeri je HEP zaslužan za još neke projekte?

-HEP u cijelosti plaća izgradnju spojne ceste Studenci-Mlakva u vrijednosti od 40 milijuna kuna, a Općina Perušić nadzire njezinu realizaciju. Tu je i šumska cesta Put Rivine vrijedna 3 milijuna kuna, a financirana je iz Fonda ruralnog razvoja i u cijelosti je završena. To jedan odličan projekt vrlo važan ra razvoj kontinentalnog turizma, a s kojim će Općina Perušić puno dobiti. Vrijeme će tek pokazati važnost ove prometnice.
Za mjesec dana počinju radovi tzv. ceste spasa u Kosinjskoj dolini koju također financira HEP. Vrijednost radova 17 milijuna kuna. Tu je i cesta na dionici Gornji Kosinj-Bakovac vrijedna 60 milijuna kuna. Važna je zato što će u ovom dijelu Kosinja dio stanovnika može preseliti na druge parcele kada se bude gradio HES Kosinj.
U Perušiću se radi nova tržnica vrijedna 4 milijuna kuna s PDV-om. Raspisan je natječaj i uskoro se kreće s realizacijom tog projekta. Kreće se i s adaptacijom Doma kulture u vrijednosti od 12 milijuna kuna. Projekt i dozvole su realizirane i uskoro počinje adaptacija. Očekujemo da će u tom projektu HEP biti investitor.

-Koji turistički segment u Općini Perušić još treba valorizirati?

-To je svakako turska kula. Već smo u taj sadržaj uložili oko milijun eura. Nedostaje još oko 1,3 milijuna kuna da bi se taj sadržaj stavio u funkciju i očekujemo da će taj projekt biti okončan za godinu dana. Jedan kat kule će biti u staklu, kula će imati stožasti krov i svakako će biti atraktivan sadržaj.
Moram napomenuti i rekonstrukcija ulice Bana Jelačića koja teče u tri faze. Krenulo se 1998. kada se projektirala i gradila kanalizacijska mreža u Perušiću. Za ovu namjenu smo dobili 350 000 kuna, što je premalo sredstava jer nam za I. fazu treba 3 milijuna kuna. Očekujemo realizaciju ovih radova do konca naredne godine.

-Je li bilo većih problema u svim ovim projektima?

-Od projekata koji se sada ili u bliskoj budućnosti budu radili ništa nije slučajno. Od stanova, groblja, cesta i ostale infrastrukture. Ja sam već milijun puta rekao kako se sve ovo gradi planski, bez improvizacija. Pri tome su svi sudionici ovih projekata imali brojnih nejasnoća i čestih negodovanja stanovnika Gornjeg Kosinja. Uzmimo samo imovinsko-pravne odnose nad nekim objektima gdje je nekoliko vlasnika, a mnogi su umrli. Za taj posao je utrošeno oko 10 milijuna kuna. Za one mještane koji ne mogu dobiti naknade za kuće, dobit će besplatno korištenje stana u novoj zgradi u Perušiću, rekao nam je načelnik Općine Perušić Ivica Turić rezimirajući proteklu godinu rada.

M. S.