Općina Plitvička jezera uskoro sa novom komunalnom infrastrukturom

Radovi na postavljanju novog vodovoda kroz centar Korenice uskoro će biti gotovi, usporedno s tim poslovima i kanalizacija je postavljana, mijenja se javna rasvjeta. Svi ti poslovi uvjetovani su od strane Hrvatskih cesta koje idu sa poslovima sanacije ceste i nogostupa. Završetkom ovih radova uže središte Korenice dobit će potpuno novi, urbani izgled, koji bi trebao zadovoljiti sve uvijete moderne infrastrukture.
Po riječima načelnika Općine Plitvička jezera Borisa Luketića, sada je vidljivo koliko je bilo opravdano uklanjanje drvoreda u centru Korenice, za što su se stvarale brojne konotacije, prijepori i prosvjedi, jer kad se svi poslovi završe i zasadi novi drvored taj dio Korenice zaista će imati novi, moderni izgled.
„Na mjestu gdje je porušeno staro drveće u centru Korenice, tim djelom se postavlja instalacija za javnu rasvjetu, energetski učinkovitu, sa tkz. led rasvjetnim tijelima. Već sada idemo prema EU Fondovima za projektom vrijednim 350.000 kn za tkz. modernizaciju javne rasvjete kroz cijelu općinu. Uz te poslove, s druge strane ceste ide i kanalizacija odnosno vodovodna mreža. Puno je poslova do sada učinjeno, no i dalje su pred nama brojni projekti, od kojih se mora izdvojiti rješavanje komunalne problematike u NP Plitvička jezera, što je bilo nemoguće rješavati na lokalnom nivou već na nivou nekih državnih institucija, u što su između ostalog uključeni DUUDI (Državni ured za raspolaganje imovinom), Ministarstvo zaštite okoliša, Hrvatske vode ….“ kazao je načelnik Luketić, te dodao da sve ide u pravom smjeru, jer prema novom zakonu Hrvatskih voda cijeli komunalni sustav Općine Plitvička jezera treba preuzeti jedinica lokalne samouprave, čime bi bili stvoreni preduvjeti za povlačenje, ne tako malih sredstava za izgradnju prečistača na Plitvicama a time usporedno i izgradnja kompletnog sustava kanalizacije i vodovoda.
D.Prša