Općinsko vijeće Udbina: Zajedništvom do boljega života

Treća po redu sjednica Općinskog vijeća Općine Udbina bila je u novinarskom smislu ugodno iznenađenje, a po ocjeni sudionika ovoga skupa sasvim uobičajena. Kada se na jednome mjestu nađu vijećnici HDZ-a, SDSS-a, SDP-a, HSS-a i nezavisni onda se  počesto događaju konflikti, pršte riječi neprimjereni vokabularu mjesta gdje se kazuju i na što se odnose. Kao npr.  u Hrvatskom saboru gdje je razina političke kulture i dijaloga  odavno srozana na birtaške nivoe. U Udbini sasvim druga priča.

Pod predsjedanjem iskusnog Slobodana Bjelobabe raspravljalo se danas o mnogim važnim točkama Dnevnoga reda. Tijekom Aktualnog sata na vidjelo je došla kooperativnost i zajedništvo žitelja ovoga dijela Like. Jedan je vijećnik postavio pitanje vezano uz nedavno nevrijeme i štete počinjene na krovovima kuća i stambenih objekata. Kako pomoći jedni drugima, što činiti ubuduće? Tijekom rasprave uvidjelo se kako su u kratkom vremenu predstavnici Općine Udbina obišli teren, kontaktirali više instance i tražili načine kako bi pomogli svojim sumještanima. Načelnik Josip Seuček je već kontaktirao  Županiju, raspitivao se za pomoć i izjavio kako su vrijedni ljudi već sami sanirali manja oštećenja. Što se tiče većih šteta na gospodarskim objektima jedno od rješenja je osigurati se. Na upit može li se proglasiti  stanje elementarne nepogode načelnik Seuček je kazao kako to nije problem, ali je riječ o dugotrajnom poslu s često vrlo slabim efektom. Najvažnija točka Dnevnoga reda odnosila se na Proračun za 2018. godinu. Na ovakvim temama su već padale i padaju Vijeća i Skupštine diljem Hrvatske. Udbina je i po tom pitanju priča za sebe.

Nastavak ispod oglasa

Vijećnici su u materijalima za sjednicu dobili iscrpne pojedninosti vezane uz Proračun. Tijekom današnje sjednice pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Danica Prica i njezini suradnici elaborirali su ovo pitanje do najmanjeg detalja, potkrepljujući izneseno na video-zidu, ilustrirano brojkama i grafičkim prikazima. Kada je prezentacija završena, krenule su pohvale. Načelnik Seuček i njegov zamjenik Milan Uzelac pohvalili su tim koji je na čelu s pročelnicom razradio i definirao Proračun. Slično su komentirali i vijećnici. Njih jedanaest jednoglasno su i bez ijedne zamjerke prihvatili Proračun za 2018. godinu u  iznosu od 15 milijuna i 350 tisuća kuna. U osvrtima načelnika i njegova zamjenika čulo se kako je Proračun dobrim dijelom razvojni i socijalni, uz poštivanje svih potreba neophodnih za funkcioniranje života na ovim prostorima. Čulo se kako će se naredne godine pripremati projektna dokumentacija  za izgradnju nove tržnice, uredit će se pješačke staze u duljini od cca. 1,5 km, nastaviti s obnovom javne rasvjete, sanirati i izgraditi infrastruktura kao temelj nastavka gospodarskog razvoja Općine Udbina…

Na prostoru Udbine žive starosjedioci Hrvati i Srbi, kao i Hrvati prognani iz BiH. Zajedničko im je da žele bolji život za sve generacije. Zajedničko im je i to da ne žele bilo kakve podjele, po bilo kojoj osnovi. Uostalom:zajedničko im je–zajedništvo!!!

M.S.