Operacija „Medački džep“, jedna od ključnih bitaka za Liku

Stalna topnička razaranja Gospića i okolice od strane  tzv. Vojske RSK  iz  smjera Divosela trajala je  od konca kolovoza 1991. godine. Na današnji dan 1993. godine  pokrenuta je vojno-redarstvena operacija „Medčki džep“. Tada je u  ranim jutarnjim satima, u 6.10 sati  9. rujna iz tri pravca krenula operacija koja će zauvijek utišati neprijateljsko topništvo

Na smjeru Ornice-Čitluk nositelj operacije bila je 9. gardijska brigada „Vukovi“ pod zapovjedništvom generala Mirka Norca. Područje Velebita pokrivala je Specijalna policija pod zapovjedništvom generala Mladena Markača, dok su pravcem od Divosela nadirale Domobranska bojna Lovinac, Domobranska bojna Gospić111. Domobranska pukovnija i 71. bojna VP Rijeka. Proboj je okončan za nekoliko sati. 

Nastavak ispod oglasa

Ovoj operaciji prethodili su stalni teroristički upadi neprijatelja na slobodni teritorij, kao i pregrupiranje i dovođenje svježih snaga kako bi presjekle komunikaciju Gospić-Karlobag. Ovaj vojni podvig osmislila je skupina hrvatskih časnika koje je predvodio načelnik Glavnog Stožera OS RH general Janko Bobetko.

Pri tome je Hrvatska strana imala šestoricu poginulih vojnika i sedmoricu poginulih policajaca, kao i više desetaka ranjenih vojnika i policajaca. Unatoč sjajnoj pobjedi hrvatske snage su se prema dogovoru sa snagama UNPROFOR-a morale povući na početne položaja 11. rujna 1993. godine.

Tijekom komemoracije vijence su danas položili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvima Ministarstva obranne, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, uz kojega je bio jedan od ratnih zapovjednika Specijalne policije general Željko Sačić, kao i  izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župan Ernest Petry gradonačelnik Gospića Karlo Starčević predstavnici, vojske, policije i mnogi građani.

Tijekom središnjeg obilježavanja operacije Medačkog džepa nazočnima se obratio  ministar obrane RH i izaslanik Vlade RH Mario Banožić.

-Hrvatska vojska i policija oslobodila je nekoliko sela na ovome području, skraćena je crta bojišnice i uklonjena stalna topnička ugroza Gospića.  Na ovaj način je dobivena i bitka za Velebit i osujećena je ideja agresora da Hrvatsku presiječe na dva dijela.

Domovinski rat  nikada ne smije biti podloga za bilo kakve sukobe, politička djelovanja ili nesporazume. Zbog ovih 13 i svih ostalih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. To je osnovna poruka koja se tiče svih nas. Živjeli i nadam se da se vidimo dogodine, rekao je ministar Banožić.

Izaslanik predsjednika RH, načelnik Glavnog Stožera OS RH admiral Robert Hranj u svojem je govoru spomenuo žrtve svih hrvatskih branitelja, poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

-Njima sve dugujemo i naša je zadaća čuvati spomen na njih i njihovu žrtvu. Prije 28 godina Gospić je bio izložen stalnom stradanju i topničkim napadima neprijatelja, strahu, neizvjesnosti, ali i hrabrosti i prkosa. Operacija „Medački džep“ nije najveća i najsloženija operacija u Domovinskom ratu, ali je izvršila sve svoje zadane ciljeve i dokazala agresoru da se njegove ratne torture neće trpjeti. Ova je operacija dokazala da je Hrvatska vojska stasala u respektabilnu vojnu silu čija snaga leži u domoljublju, profesionalizmu, dragovoljnosti i visokom moralu svih njegovih pripadnika. Nakon dvije godine dogodila se Oluja, osloboditeljska operacija kao kruna Domovinskog rata, istaknuo je admiral Hranj. Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje služena je u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, a predvodili su je župnik u Gospiću preč. Marinko Miličević i vikar don Anđelko Kaćunko.

L.O.