Opet najezda ilegalnih migranata na GP Izačić

Prije malo vremena najjači BiH-medij „Dnevni avaz“ objavio je podatke o incidentu na graničnom prijelazu Izačić nedaleko od Ličkog Petrovog Sela. Na tome graničnom prijelazu je od pokušaja ilegalnog prelaska granice onemogućena 14 državljana Pakistana. U pitanju su ilegalni ekonomski migranti, koji s dolaskom ljepšeg vremena izazivaju sve veće probleme domaćem stanovništvu, ali i na granici. Kako se to u susjednoj državi redovno događa, niti jedan od migranata nije sa sobom imao valjan identifikacijski dokumenmt niti putiovnicu.

Nakon reakcije člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i njegove potpune zaštite ilegalnih ekonomskih migranata i njihovog često kriminalnog ponašanja, uniformirani policajci u BiH već se ozbiljno kolebaju  smiju li represivno postupati na nelegalne postupke.

Nastavak ispod oglasa

Ovaj incident nije zabilježen u PU ličko-senjskoj jer su migranti vraćeni sa graničkog prijelaza koji se nalazi s druge strane Izačića. S obzirom na to da svaki dan ima sve više odvraćanja migrantske populacije sa same granice, u narodu Unsko-sanskog kantona već su prozvani kao „Šefikova raja“. Granična policija BiH postupa po zakonu i ne dopušta da ilegalni migranti bez dokumenata prelaze državne granice. Ovo je rezultat nedavnih političkih sukoba u samom vrhu susjedne države i nedorečenih definicija o postupanju s ilegalnim migrantima.

M. S.