Opet su se susreli suborci i prijatelji koji su branili Gospić i Liku

Na ličkom bojištu tijekom Domovinskog rata borio se najveći broj Kosovara u odnosu na druga hrvatska bojišta. Moto klub Veterani-Croatia tradicionalno se od 2009. godine prijavljuje za sudjelovanje u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, prilikom kojeg organiziraju moto defile „Ponos ratnih veterana“ ulicama grada Knina. Ovogodišnje obilježavanje po prvi puta uveličat će i četrnaest veterana- bikera s Kosova, koji se okupljaju u Moto klubu Veterani – UČK.

Članovima iz Kosova organizirali su obilazak Južnog bojišta i grada Splita, a nakon toga obilazak Ličkog i Zadarskog bojišta. U Lici im se pridružio veći broj branitelja s ovog područja i šire. U Gradskoj vijećnici primio ih je gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević.
-Izuzetno mi je drago da su se danas u Lici opet našli branitelji s Kosova, ljudi koji su tijekom Domovinskog rata ovdje branili Hrvatsku. Sličnost naših dvaju naroda vođena je mišlju o zajedničkoj borbi za slobodu koja traje stoljećima. Uz velike žrtve, hrabrost i ukupni obol u toj borbi. Uspjeli smo se osamostaliti i moliti Boga da se ratovi više nikada ne ponovi.

Nastavak ispod oglasa

Potrebno je vrijeme da bi dosegli željeno blagostanje. Tako će i Kosovo nastojati stvoriti što bolje uvjete za život i prvi korak je u tom smislu već učinjen stvaranjem vlastite države, rekao je u dobrodošlici gradonačelnik Starčević. U ime gostiju govorio je Ratko Dragović iz MK „Klek“. Zahvalio se na iskrenom prijemu i ugodnoj atmosferi.
-Obišli smo veći dio bojišnice, a s nama su danas mnogi Albanci koji su se borili u okolici Gospića. Posjetili smo i Ljubovo i poklonili se svim žrtvama Oluje. Vama gospodine gradonačelniče zahvaljujemo na razumijevanju i uvažavanju, zaključio je u ime bajkera Ratko Dragović.

Na prijemu je bio Tom Kaćinari, legendarni branitelj i predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata.

-Svake godine dolazimo na ličko-ratište i s ovim krajem sam vezan s jako puno prijatelja. Odaziv Albanaca kao pripadnika nacionalne manjine na obranu Hrvatske po broju bio je veći nego li Hrvata i svih ostalih. U rat se javilo 2 876 Albanaca. U ratu je poginuo 87, a 37 ih je na popisu nestalih. Nažalost Ministarstvo obrane RH niti danas nije riješilo status branitelja tim dragovoljcima, naglasio je Kaćinari.
Lokalni dragovoljci i njihovi suborci s Kosova nastavili su druženje evocirajući detalje s nekadašnje surove ličke bojišnice.

L. O.