Među sve brojnijim OPG-ima koji su priskrbili pozornost i ugled svojim proizvodima svakako se ubraja i OPG Končar iz Plitvičkog Ljeskovca. Peteročlana obitelj Milana Končara dokazala je kako se može živjeti od turizma i vlastitoga rada. Nikola Končar (22) kaže kako njihov OPG proizvodi vrhunske sireve, ali je njihov plasman malo složeniji.

-Budući da ove godine nije bilo natječaja za štandove u nacionalnom parku plasman proizvoda naše sirane znatno je bio otežan. Najpopularnije su sirevi škripavac, polutvrdi i tvrdi sir, dimljeni sir, sir s paprikom i lička basa. Za naše sireve smo već dobili mnoštvo priznanja i nagrada za kvalitetu. Uz ovo se bavimo i iznamljivanjem soba. Od OPG-a se dakle ipak može živjeti. Kao i u svemu, treba puno odricanja i truda, skromno govori Nikola Končar.

Na ove riječi nadovezala se mama Slavica Končar.

-Zbog slabog plasmana sireva naša sirana je u mirovanju skoro godinu dana. Uzaludna vam je vrhunska kvaliteta kada svoj proizvod nemate kome prodati. Zato se bavimo poljoprivredom i iznajmljujemo pet soba. Od nečega se mora živjeti, naglašava Slavica Končar.

Zanimljivo je da od brojnih sirana iz Ličko-senjske županije tek tri imaju stalan plasman svojih sireva u marketima i većim dućanima. Ostale životare prodajom sireva „na kućnom pragu“ ili na povremenim sajmovima i etno izložbama.

M.S.