Oprez – poskoci u gradu

Kako to već biva, dolaskom toplijih dana počinju i priče o izlasku zmija iz svojih skloništa.
Prije tjedan dana poskok je u Lici ugrizao čovjeka u šumskom predjelu, no kad poskok uhvati „špancirung“ po centru grada, onda je to već spada u zanimljiviju pojavu. Poznavatelji zmija, kažu da zmije dolaze u blizinu ljudskih nastamba prvenstveno tražeći hranu, zaklon od velikih vrućine ali da se „prošetavaju“ po užem centru Grada, ovom prilikom Otočca, nije baš bezopasna i svakidašnja pojava.
Iako poskoci u ovo vrijeme izlaze najviše iz svojih staništa na livade, nerijetko se zapute za hranom i u bliža prigradska naselja. Oko naše kamere uhvatilo je poskoka i znatiželjnike kod trgovačkog centa „Konzum“ u Otočcu, što je izazvalo podsmjehe, šalu, ali i svojevrstan strah, jer neopreznost može imati velike posljedice.
U razgovoru sa jednim od poznatijih ljubitelja prirode i fotografije Goranom Oreškovićem Kuzmanom, doznali smo da on osobno poštuje i voli zmije, koje su često na meti njegovog fotoaparata, a na pitanje što će sa ovim poskokom, sa čuđenjem je odgovorio, a što drugo nego vratiti u prirodu. Nerijetko se događalo da se zmije zavuku u ovo doba godine u automobile, kuće, i ostala ne tako uobičajena mjesta, ali svi oni koji nešto više znaju o zmijama kažu da ih je najbolje ostaviti na miru, jer se one više boje ljudi, nego li mi njih. Nije za odmet napomenuti da su sve zmije zaštićene zakonom.
Dražen Prša