Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić uveo je rijetko viđenu praksu u Hrvatskoj, da javno, pred svim zainteresiranim stanovnicima Općine podnosi račune, kud je i kako je utrošen njihov novac iz proračuna.
Nesvakidašnji način „polaganja“ računa i trasparentno obrazlaganje utroška proračunskih sredstava, kod mještana Brinja naišlo je na odobravanje jer su svi, na jednom mjestu,u Vatrogasnom domu, jasno i glasno mogli čuti kako načelnik troši njihove novce.
Izdvojio je poslove vezane za sanaciju lokalnih cesta za Radotiće i Županjdol kao i dio manjih dionica, Vranići, Rajkovići i Linarići. Tu su i poslovi vezani za sanaciju neasfaltiranih cesta za što je utrošeno preko 100 kamiona tampona, odnosno za sanacije cesta utrošeno je 500.000 kuna pri čemu uskoro slijedi nastavak radova.
„Za novu rasvjetu je utrošeno 250.000 kuna u naseljima Črnač, Rajkovići, Holjevci, Brdo u Stajnici, Radotići, Bukovlje, a u planu je i nastavak daljnje izgradnje rasvjete. Treba dodati da je općina sufinancirala izgradnju ljekarne sa 150.000 kuna, a iako je zima bila blaga, na održavanje cesta utrošilo se preko 200.000 kn, socijalne potrebe „pojele“ su 100.000 kn. Tijekom 2014. godine, uložilo se preko 5 milijuna kuna u razne investicije. Najveći dio investicija odnosi se na nabavu komunalnog vozila i opreme (2,5 milijuna kn)“ – kazao je načelnik Fumić, te spomenuo i projekte koji su u fazi provedbe, kulturni dom za što se očekuje raspisivanje natječaja, izgradnja energetski učinkovite i ekološke javne ili vanjske rasvjete, nadogradnja odnosno proširenje dječjeg vrtića „Tratinčica“. Tijekom veljače održano je i osposobljavanje za rad s pesticidima koje je općina sufinancirala s 50 % ukupnog iznosa troška edukacije. Dobra suradnja sa ŽUC-om i „Lika cestama“ rezultirala je asfaltiranjem cestovne dionice prema Lipicama i proširenjem ceste prema Letincu čija je investicija bila milijun kn. “
Koliki je bio interes stanovnika Općine Brinje za „podnošenje računa“ i za stanje u općinskoj kasi najbolje se ogledalo i kroz aktivno učešće brinjaka u postavljanju pitanja. Načelnik Fumić ovim načinom druženja sa stanovnicima svijetli je primjer komunikacije sa stanovnicima, na što bi se mogle ugledati i malo veće „ribe“ koje raspolažu kud i kamo većim proračunskim sredstvima. Ono što treba dodati su i komentari onih koji su bili nazočni na druženju sa načelnikom Fumićem, koji su jedinstveni u stavu da ovakav način komunikacije odgovara svima, pogotovo jer se na jednom mjestu, licem u lice, bez ikakvog politikanstva može saznati kako se troše financijska sredstva, što je u planu i što mogu očekivati u skoroj budućnosti svoje općine.
Dražen Prša