U Zagrebu je danas održan skup ravnatelja 72 osnovnih škola u kojima se od ove jeseni počinje provoditi kurikularna reforma. Kako je istaknula ministrica Blaženka Divjak impresionirana je prisutnom energijom na skupu i da je sigurna da će zajedno koristiti sve potencijale da reforma uđe u škole, a to su motivacija učitelja, ravnatelja, učenika i roditelje kao i njihovih osnivača. U tijeku je i edukacija više od 1300 učitelja, suradnika i ravnatelja eksperimentalnih škola,  više od 1100 učitelja informatike, što u čini 2500 sudionika edukacije, te da je to najveći program stručnog osposobljavanja za škole u novijoj hrvatskoj povijesti. S njima radi oko 170 savjetnika i mentora.

U eksperimentalni program ušla je i OŠ „dr. Jure Turić“ iz Gospića. Ravnatelj Ivica Radošević s ponosom je istaknuo neke detalje vezane uz ovaj projekt.

-U prvoj fazi u reformi će sudjelovati 281 učenik iz svih prvih i petih  razreda, kao i dio sedmih razreda. U tome će biti angažirano 30-ak učitelja. Već sam rekao da su učitelji i nastavnici ključ uspjeha ove reforme i eksperimentalnog programa. Sve se temelji na iskustvima i znanju, a provodit će se  na temelju primjera dobre prakse i saznanja pa vjerujem da će tijekom sljedeće školske godine ući u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. Ova reforma osnažuje uloge učitelja i jača profesionalnost, daje im veću autonomiju i kreativnost u radu, a roditeljima već uključenost u obrazovanje, objektivnije vrednovanje i ocjenjivanje, te da očekuje i aktivnije sudjelovanje učenika, naglasio je ravnatelj Radošević koji budućnost ove reforme vidi i u promjeni zastarjelog nastavnog plana i programa, osiguravanje  više edukacije za učitelje, materijalno opremanje svih škola, ali i poboljšanje materijalnog statusa učitelja. Sve se ovo smatra pretpostavkama da odgoj i obrazovanje uistinu budu temelj novoga društva.

Ministrica Divjak očekuje da će škole u predviđenom roku imati nastavne materijale za sve predmete, što će omogućiti da ih učitelji na vrijeme odaberu i da se na njima priprema eksperimentalna provedba reforme.

M.S.