Učenici osmih razreda iz OŠ Lovinac su U okviru obveznog projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ ovih dana boravili u Vukovaru sa svojom razrednicom. Obvezni projekt za sve osmaše u Hrvatskoj provodi se u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i Ministarstva hrvatskih branitelja. To je projekt koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene
Hrvatske. U okviru razrađenog programa učenici su obišli memorijalna mjesta: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put-Put spasa, Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica ’91., Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčaru. Mjesta koja izazivaju gorčinu i težinu, a ostavljaju otvorena pitanja o odsutnosti svake humanosti. Ovaj će projekt svakako pomoći poslijeratnim generacijama u razumijevanju Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, o tome kako su branitelji borili do kraja, a razrušeni grad postao je simbol nesalomljivog duha i simbol otpora.
Osmaši su posjetili i crkvu sv. Filipa i Jakova koja je župna crkva u sklopu franjevačkog samostana u Vukovaru, a treća je najdulja crkva u Hrvatskoj. U prostranom je samostanskom dvorištu izgrađen Pastoralni centar sv. Bono 2002. godine. Prilike za upoznavanje, druženje i zabavu s učenicima iz drugih škola bilo je tijekom boravka u Memorijalnom centru i hostelu „Dubrovnik“ .Tako su učenici Osnovne škole Lovinac sudjelovali u kvizu znanja unutar projekta ,,Posjet osmih razreda Vukovaru“ te osvojili sjajno 2. mjesto. Brojčano mala škola osim hvale vrijednim ponašanjem, učenici su se pokazali i u hvale vrijednom znanju.
Posjet Vukovaru sigurno će se usjeći u sjećanja učenika i učenica osmih razreda koji su osjetili zahvalnost, domoljublje i empatiju. Dobivene poruke tolerancije i nenasilja svakako nose sa sobom kroz cijeli život.

M.T./L. O.