Osnovana zadruga „Lika Coop“

S ciljem udruživanja ličkih uzgajivača goveda Lokalna akcijska grupa Lika (LAG)pokrenula je još prošle godine inicijativu za uspostavu zadruge, tj. proizvođačke organizacije u sektoru govedarstva koja će biti na usluzi proizvođačima s područja Ličko-senjske županije. U dvorani gospićkog KIC-a okupio je danas LAG Lika više od 50 uzgajivača goveda koji će pristupiti netom osnovanoj zadruzi „Lika Coop“. U uvodnom dijelu skupa govorila je ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Ilda Stanojević.
-Svrha ovoga danas je osnivanje jedne, ja sam uvjerena, dobre zadruge u Lici. Naš zadatak je i pokretanje suradnje između Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo i Ličko-senjske županije preko LAG-a Lika. Na ovaj način želimo što više promovirati zadružno poduzetništvo na ovom području jer samo tako ujedinjeni proizvođači mogu znatnije pospješiti i olakšati svoju proizvodnju, s naglaskom na lakši i brzi plasman svojih proizvoda, rekla je ravnateljica Ilda Stanojević. Tijekom skupa govorio je i voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević i nagovijestio naredni korak Zadruge „Lika Coop“.
– U zacrtanom hodogramu najprije ćemo izvršiti registraciju danas osnovane zadruge. Odmah potom prijavit ćemo se na Mjeru 9 iz Programa ruralnog razvoja. Na taj način zatražit ćemo sredstva koja mogu biti značajna za rad zadruge i njezinih članova. Ovo danas je vrlo važan korak jer bi bez ove zadruge uvijek ostali mala i slabo značajna sredina koja ipak ima vrijedne resurse i vrijedne proizvođače. Za rad Zadruge uzgajivača goveda „Lika Coop“ za sada je zainteresirano 55 uzgajivača iz cijele Like, a očekujem da će se taj broj dodatno povećavati, rekao nam je voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević.
Jedno od težišta djelovanja nove zadruge je mogućnost zajedničkog nastupa proizvođača na tržištu i u prodajnom lancu; pripreme proizvoda za tržište (sakupljanje, sortiranje, skladištenje i pakiranje proizvoda članova zadruge); objedinjavanja ponude i sigurnog plasmana proizvoda na tržište; prepoznatljivosti proizvoda na tržištu; smanjenja troškova repromaterijala i proizvodnih troškova (veterinarske usluge, uslužno klanje, skladištenje i pakiranje proizvoda i sl.) te zajedničkog postizanja povoljnijih uvjeta, kako na tržištu tako i u pregovorima prema institucijama.

M. S.

Nastavak ispod oglasa