Povodom obilježavanja 250. godišnjice osnovnog školstva u Gospiću Osnovna škola „dr. Jure Turić“ bila je domaćin obilježavanja toga značajnog jubileja. Sve je započelo postavom izložbe pod nazivom „Blago iz školske škrinjice“ koju su zajednički priredili Državni arhiv u Gospiću i OŠ „dr. Jure Turić“. Na 117 fotografija, razglednica i dokumenata prikazan je razvoj osnovnog školstva, od početaka u Vojnoj Krajini pa sve do početka Domovinskog rata. Govoreći o ovoj važnoj obljetnici ravnatelj škole Ivica Radošević istaknuo je privilegiranost današnjih generacija koje imaju čast obilježiti ovaj jubilej. Svoj doprinos razvoju školstva na ovim prostorima imaju svi učitelji i učiteljice koji su kroz sve ove godine učinili mnoge generacije učenika. Ravnatelj Radošević je istaknuo kako se povijest školstva uvijek promatra u interakciji sa kulturnom, gospodarskom, socijalnom, političkom i vjerskom povijesti. Tijekom dana posjetitelji će moći vidjeti i virtualnu učionicu s početka osnovnog školstva u Gospiću koja je realizirana uz pomoć moderne tehnologije.

U ime Državnog arhiva Gospić o izložbi je govorila urednica izložbe Katarina Mataija koja je istaknula kako je prva škola u Gospiću pokrenuta 1723. godine, a nastava se odvijala na njemačkom jeziku. Kroz sva ova stoljeća osnovno školstvo u Gospiću imalo je presudnu ulogu u svekolikom napretku, kulturi življenja i razvoju ovoga dijela Hrvatske. Skup su u ime Ličko-senjske županije pozdravili Irena Buneta, Grada Gospića zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić i biskup gospićko-senjski mons. mr. Zdenko Križić.

Ovaj postav bit će dostupan sve do 15. siječnja 2017. godine. Od 17 sati u školi će se održati predavanja tijekom kojih će prof. Krešimir Matijević pojasniti mnoge malo poznate detalje vezane uz povijest osnovnoga školstva u Gospiću. Detalje vezane uz školstvo u Gospiću tijekom Domovinskog rata doznat ćemo iz predavanja prof. Milana Štimca, nekadašnjeg dugogodišnjeg ravnatelja OŠ „dr. Jure Turić“.

L.O.