NOVALJA – Među prvima u Republici Hrvatskoj, novaljski poljoprivrednici bili su u mogućnosti stručno osposobiti se za rad s pesticidima u organizaciji Udruge “Zaglava”. Predavači Zagrebačkog Učilišta, “Zagreb inspekt d.o.o.”, u razdoblju od 20. do 24. siječnja 2015. godine održali su predavanje u “O.Š. A. G. Matoš” u Novalji.

Nakon dva tjedna učenja teorije, poljoprivrednici su 08. veljače, također u “O.Š. A. G. Matoš” na ispitima prezentirali svoje dugogodišnje iskustvo u radu s pesticidima i prenijeli ga u teoriju na papiru. Prijavljenih je bilo puno više od očekivanoga, čak 130 poljoprivrednika. Na ispitu su se popunile čak četiri školske učionice.

Od 130 prijavljenih nisu svi prisustvovali ispitu, te za one koji su bili spriječeni organiziran je drugi rok za polaganje koji će biti 21. veljače, 14:00 sati u Kolanu.

Prolaznost na prvom roku je bila 100%, što znači da su svi položili i pokazali zavidno znanje rada s pesticidima. Također je iz toga vidljivo da su  poljoprivrednici i prije ove potvrde koristili pesticide po europskim standardima.

Trošak stručnog osposobljavanja je iznosio 400,00 kn po polazniku. Odlukom gradonačelnika Ante Dabe, grad Novalja su-financira fizičke osobe i OPG-e u visini 200,00 kn tj. 50% troškova osposobljavanja.

Udruga “Zaglava” u pripremi ima još stručnih osposobljavanja koja će se organizirati za područje grada Novalje ili za cjeli otok Pag, ovisno o broju zainteresiranih.

Osposobljavanja će se organizirati za zvanje uzgajivač ovaca/koza i mljekar/sirar. Svi zainteresirani za stručna osposobljavanja se mogu javiti u Udrugu “Zaglava” kako bi se evidentirala zainteresiranost za određena stručna osposobljavanja.

L.O/G.N.